Spannmålsmarknaden 11 februari 2016

USDA rapporten i tisdags justerade upp de globala utgående lagren av vete, till 238,9 miljoner ton vilket är rekord. Då Matif hade gått ner relativt mycket redan innan rapporten,så var uppjusteringen av lagren redan inprisad. Marknaderna stängde svag nedåt på både Maif och CBoT vete.

För tillfället påverkas spannmålspriserna mer av yttre faktorer som fortsatta nedgångar på världens aktiebörser. Råvaror över lag med undantag av guld och silver befinner sig i nedåttrend. Det gör att investerare överlag drar sig ur marknaderna och ligger likvida, eller går "korta" i marknaden.

Tittar man på fundamenta för spannmål så är det inte mycket nytt i EU. Den fysiska marknaden i Sverige är relativt lugn med en dragning nedåt i priserna.   
 
Matif ser i dagsläget översåld ut för både vete och raps.Vi tror att någon gång under våren kommer det en lite större upprekyl.Om marknaden vänder uppåt så kan det gå relativt fort, då effekten av många "korta" i marknaden och stor grad av likviditet vid sidlinjen,kan skapa kortsiktigt tryck uppåt i priserna.

Den enda exporthjälp vi får för tillfället är Riksbanken, som fortsätter sänka räntan,
vilket ger en svagare krona mot övriga valutor.

 

 

 

 

 

Per-Arne Gustafsson, 
Spannmålschef Svenska Foder

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter