Spannmålsmarknaden

I fredags den 12 augusti kom en rapport från USDA, som höjde världlagren på de stora jordbruksprodukterna vete, majs och soja. Rapporten sänkte dock som väntat EU:s vete skörd med 9 miljoner ton med tyngdpunkt på Frankrike, på grund av för mycket regn. 

Däremot höjer man prognosen för bland annat Ryssland, Ukraina, Australien och USA. Totalt höjer man världproduktion med cirka 5 miljoner ton. Största ökningen står Ryssland för och man beräknar nu rysk export till 30 miljoner ton, vilket gör Ryssland till världens största exportör av vete. UK ser också ut att få en bra skörd och Brexit har sänkt pundet vilket, sänker priset på brittisk spannmål.

Majsen var annars det stora utropstecknet i fredags, USDA ökar prognosen för avkastningen på majs i USA med cirka 15 miljoner ton! Tilläggas bör att vi står inför skörd av soja och majs i USA, vi vet alla att skörden ska bärgas också men potentialen är mycket stor.

Soja lagren förväntas också öka med 4 miljoner ton och oljeväxter totalt i världen med 4,5 miljoner ton.

Priserna på Matif står och väger mellan ett globalt överskott och ett lokalt(Frankrike) underskott. Som det ser ut nu så tar Ryssland/Ukraina en stor del av exporten. Potential till stor skörd finns även i Baltikum men de har precis som vi haft problem med regn i skörden.

På hemmaplan så ser det relativt bra ut, dock med stora lokala och regionala skillnader, främst beroende på hur mycket regn som kommit under växtperioden. Vi kan än så länge konstatera att proteinerna ser bättre ut både i vete och maltkorn. Rapsen har gett sämre i södra Sverige än i Mellansverige.

Återkommer med mer om skörden nästa gång. Nu hoppas vi på bra väder!

Per-Arne Gustafsson
Spannmålschef

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter