Spannmålsmarknaden 28 September 2016

Så här i den Svenska skördens sista dagar kan man konstatera att Svenska Foder kommer att ta in i närheten av 400 000 ton spannmål och oljeväxter i år.

Alla inblandade har gjort ett mycket gediget jobb och även om det är min första skörd som ansvarig så känns det som vi haft en ovanligt lugn kontrollerad hantering från gård till kund, båt, och lager. Då vi hade små lager på de flesta lagerplatser när skörden startadeså har vi kunnat köra mer spannmål till rätt plats direkt.

Skörden är mindre i år än förra årets rekordskörd, men med betydligt bättre proteinhalter i all spannmål. Mellansverige, framför allt östra delen har fått bäst avkastning per hektar. Tuffast har det varit för oljeväxter i södra Sverige där i flera fall skörden är halverad mot 2015.

Tittar vi på exportmarknaden så lastar Ryssland/Ukraina ut riktigt stora mängder nu i höst. 21 september hade bara Ryssland skeppat iväg 7,83 miljoner ton varav 6,6 miljoner ton är vete. Total skörd i Ryssland hamnar 
på cirka 108 miljoner ton mot förra årets 90,2 miljoner ton. Det kompenserar mer än väl Frankrikes tapp på cirka 12 miljoner ton. Baltikum är annat område varifrån det skeppas mycket vete, men i år av foderkvalité, på grund av stora problem med vädret i skörden.

Vi har redan lastat ut en hel del spannmål under september, t ex  2 stora båtar med vete 29 000 ton + 31 200 ton och 6 000 ton ärtor. Det beror på tidiga försäljningar, men sen har priset liksom efterfrågan minskat senaste veckorna. Valutan hjälper oss en del då SEK tappat mot Euron till drygt 9,60 i skrivande stund.Vi ökar också våra marknadsandelar i Svensk kvarnindustri vilket är mycket glädjande.

Tack alla igen, för ett riktigt bra jobb i skörden!!

Per-Arne Gustafsson
Spannmålschef/Grain manager

 

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter