Sveriges vackraste höna finns i Synnerby

Juryn hade ett tufft jobb med att välja ut Sveriges vackraste höna. Det kom in många bilder till oss och det var riktigt roligt. Valet föll på Kim Jacobsson Björks vackra Wyandotte-höna som vann första priset. Tidningen hälsar på hos Kim och Göran i Synnerby utanför Skara i Västergötland, för att få titta på den vinnande hönan och deras tolv andra hönor.

-När man väl skaffat höns, så kan man lita på att man får hönssjuka, säger Kim. Och även om man säger att man inte ska skaffa fler, så blir fyra hönor snart tio. Eller tretton som vi har idag.
-Men det är trevliga och lättskötta djur, fyller Göran i.

Det vinnande fotot var på hönsrasen Wyandotte som kommer ursprungligen från USA, uppkallad efter en indianstam med samma namn. Sorten är en kombinationsras som lämpar sig för både kött- och äggproduktion. Och det finns ett stort antal godkända färgvarianter av rasen – vilket är fler än för någon annan hönsras.
-Fjäderskruden är så oerhört vacker, som om de vore målade för hand, med en kant kring varje fjäder, säger Kim.

En wyandottehöna väger omkring 3,1 kilogram och det är en sådan höna Kim och Göran har och som alltså valts ut till Sveriges vackraste höna. Det är vanligtvis dvärgvariantens ägg som ofta sägs ha en rosaaktig skalfärg, men Kim tycker även hennes ägg har en sådan ton.
-Färgen på ägget var det som lockade att skaffa en Wyandotte. Men själva hönan är också väldigt lugn och trevlig.

-Vi har inte övat på att ha våra hönor i knät och så, konstaterar Göran. Men vi har en, tuffingen, som kan sitta på axeln. Annars är de ändå väldigt sällskapliga och kommer fram till oss och tittar när vi kommer ut, eller sitter och fikar i trädgården.
-De kan till och med flyga upp och sätta sig på ryggstödet på stolen – vilket hände då en som var fågelrädd var och hälsade på. Det var inte så lyckat. Hon lär inte komma tillbaka i första taget, skrattar Kim.

Med tretton hönor blir det en hel del ägg, under högsäsongen. Det blir att de själva äter mycket ägg.
-Det blir framförallt pannkakor, säger Göran, det har det blivit mycket av. Tyvärr äter inte Kim omelett, annars hade vi kunnat äta det också, där behöver man ju lite fler ägg. Men pannkakor är ju gott!
-Annars säljer vi till vänner och bekanta till självkostnadspris, lägger Kim till.

Om det är något råd de vill dela med sig till någon som vill bli hönsägare, så är det att ha ett hönshus som är lättstädat.
– Både löss och kvalster är vanligt. Det är speciellt när man får kvalster som det är extra viktigt att rengöra huset. Kvalstren gömmer sig i springor och skrymslen och kryper upp på hönan på natten och suger blod. Lössen bygger sina bon på hönsen. Men jag ser en fördel att ha ett lättstädat hönshus för båda sorterna. Då kan man riva ur all inredning och göra rent och veta att det inte gömmer sig någon i en liten springa någonstans. De förökar ju sig snabbt de där odjuren.

De underbara djur att ha med att göra, och ger så mycket tillbaka, så det är bara något jag kan rekommendera att satsa på.
-Här går ju hönorna fritt i trädgården så utrymmesmässigt har de det väldigt bra hos oss, säger Göran. Annars säger bestämmelserna att man får som mest ha fyra hönor per kvadratmeter. Man ska givetvis se upp med rovfågel och räv och mink.
-Vi har haft mink som rymt från en minkfarm i närheten, som tagit en tupp och fem hönor, fyller Kim i. Men här är höga träd och hönorna har bra ställen att gömma sig på för rovfåglarna.

Inte heller verkar de ha benägenhet att rymma. Kanske för att det förstår att de har det bättre där de är. Fodret köper Kim och Göran på Djur&Natur-butiken i Skara.
-De får Värp Kombi och Värp Opti och krossad havre, berättar Kim. Annars äter de allt annat som blir över från hushållet – utom lök, fisk och skaldjur och kyckling: Det tycker Kim och Göran blir för makabert. Majs som de får efter våra tacokvällar, är det bästa de vet!

Under det att vi tar lite foto på hönorna, får vi också passa på att se några ljuvliga små valpar som Göran och Kim nyligen fått och som snart skall placeras ut till sina respektive hem. åtta små bordercollievalpar får charma oss och hade Elisabeth Nordberg, Försäljningschef Djur&Natur, inte vetat att alla valparna varit upptagna, så hade hon nog fått en med sig hem.

Tävlingens resultat

Första priset som gick till Kims Wyandotte innebar en årsförbrukning hönsfoder och hennes bild på hönan på Svenska Foders multivitaminflaska.

På andra plats kom Jeanette Persson med en dalmatinprickig silkeshöna. Hon har förärats ett presentkort med ett värde av 1000 kr.

5 stycken andra vinnare av presentkort till ett värde av 300 kr vardera blev:

Camilla Karlsson
– Gammelsvensk dvärghöna

Åsa Österlund
– Plymouth-Rockhöns

Annica Nyberg
– Silkeshöna

Anneli Vitterskog
– Marble (egen rasmix)

Malin Jönsson
– Appenzeller

Tävlingen Folkets val föll på hönan Agda som är en Sebright och ägs av Anna Fagerell. Anna vann en äggkläckningsmaskin

Grattis allihop!


Kategorier i: ,