Rosa Grönmix på Lilla Kyrkhults gård

Jill och Mats Svensson, Lilla Kyrkhults gård, driver företaget JIMA Lantbruk AB.

Med Rosa Grönmix håller Jima produktionen uppe

Det har funnits kor på Lilla Kyrkhults gård i Köinge utanför Hörby i sex generationer. 2018 blev dock ett tufft år och Mats och Jill Svensson som idag bedriver mjölkproduktion gården. De har gjort allt för att hitta alternativ till det uteblivna grovfodret som är en följd av den långdragna torkan. Målet har hela tiden varit att se till att behålla så mycket som möjligt av djuren, givetvis, eftersom: ”Det är ju korna och mjölken vi lever av”, som Jill uttrycker det.

Det är sjätte generationen lantbrukare på Lilla Kyrkhults gård. Idag är det Jill och Mats Svensson som driver Jima Lantbruk AB, en mjölkproduktion med 150 mjölkkor i ett lösdriftsstall med 3 robotar med fri kotrafik.
– Min farfar byggde ett stall 1944 och då hade man 16 kor. Det var mycket på den tiden. 1974 ökade min far till 44 kor och 1994 var driften uppe i 85 kor.
– Vi gick in i driften 1998 och tog över 2007 efter Mats föräldrar, berättar Jill Svensson. 2009 stod ett nytt stall färdigt där vi satte in två robotar. 2016 satte vi in ytterligare en robot för att kunna utnyttja stallets potential ordentligt.
– Det var när mjölkpriset var som lägst, fyller Mats i. Först då var priset för en begagnad robot rätt. Så då slog vi till.

Gården brukar 170 hektar och i stort sett allt går till djuren, viss del av spannmålsodlingen säljs.
– I år säljer vi veteodlingen, som brukar gå till djuren, för att istället lägga det på Svenska Foders Rosa Grönmix.

Korna utfodras vanligtvis med vallensilage, majsensilage, raps, vetekross, vetehalm, mineraler och salt, samt toppfodret Fett Topp från Svenska Foder. Men i år har det sett lite annorlunda ut. Torkan har precis som för alla andra i landet varit djupt problematisk för gården – vallodlingen har lämnat väldigt mycket övrigt att önska.
– Tredje skörden som vi tog genererade 28 balar på 50 hektar, lusern och klöver, berättar Mats.

När Tidningen kommer på besök, kommer Mats med en korg med äpple för att se om djuren vill äta av det.
– Fåren har fått mycket äpple, vi har lagt ut på Facebook att vi tar emot alla restprodukter vi kan få – och det har människor varit väldigt givmilda med. Men djuren måste få mat och det är bra att prova och se vad de kan tänkas vilja ha.

Äpplena blir uppätna under tiden vi står och pratar om vilka produktionstal gården har idag och om huruvida kornas produktion påverkats av värmen under sommaren.
– Korna är stressade av värmen, så celltalen har inte varit så bra. Men det är vi inte ensamma om att ha. Värst är det för de som ska kalva. Kvigorna plockar vi in tidigare, så att de får äta upp sig innan det är dags.
– Men de mjölkar bra och fetthalten ligger runt 4,0-4,15 % och proteinet på 3,28 %, säger Jill. Men det gör de bara om de är friska och mår bra, därför ligger ett mycket stort fokus på att djuren mår bra. – Vi har lagt mycket tid och energi – dag och natt – på produktionen de varma månaderna. Det börjar kännas nu.
– Vi vill att de ska mjölka 10 000 kg mjölk per ko och år och det gör de idag, tillägger Mats. Det är fortsatt vår ambition. Men det betyder också att de måste få rätt foder. Foder som är smakligt och har rätt sammansättning för att bibehålla en hög mjölkproduktion. Bibehåller djuren en hög produktion är det ett gott kvitto på att vi lyckas med att nå ett högt välmående hos varje individ. Eftersom en individ som inte mår bra producerar sämre.

Varje fodermedel i foderstaten utgör en pusselbit i totalfoderstaten och i år när grov-fodergivan är begränsad är det ännu viktigare att foderstaten är balanserad eftersom foderstaterna i år kommer att utgöras av en större andel kraftfoder.

Grovfoderproduktionen är central för en mjölkproduktion som Jima. Därför var det viktigt att hitta en bra ersättare till grovfodret, när nu torkan förstört chanserna att få en bra skörd. Det var då de fick tipset om Svenska Foders Rosa Grönmix.
– Det har på många sätt varit räddningen, säger Jill. Med Rosa Grönmix vet vi att de får ett bra foder med rätt kvalitet. Vi vill inte se för stora svängningar i foderintaget. Då syns det på avräkningen. Det är klart att man alltid vill ha det billigare, men framförallt ska djuren må bra och kunna leverera det som vi i slutänden tjänar pengar på: mjölken. Då är Rosa Grönmix en riktigt prisvärd ersättning för ensilaget.

Alla kor får 2-2,4 kg Rosa Grönmix per dag. Rosa Grönmix utfodras både i robotarna och i foderutomaterna och vi har flyttat ut kornkross i mixervagnen.
– Det är ett foder som luktar gott, djuren gillar det, det håller en jämn kvalitet – mycket jämnare än ensilaget på gården och då får de ju också rätt näringsämnen, vilket ger resultat i mjölken, fortsätter Jill.

Hoppet är det sista som överger människan och nu tror Jill och Mats väldigt mycket på fjärdeskörden. Det kom regn i rättan tid, och det har regnat i några dagar när Tidningen besöker gården. Det gör att de får ny energi att jobba vidare.
– Om inte regnet kommit när det väl kom, hade många misströstat, konstaterar Mats. Nu finns det ändå lite hopp att mildra det värsta grovfoderförlusterna. Men vi kommer att fortsätta att fodra med Rosa Grönmix länge än.
– Glädjande är dock att majsen klarat torkan otroligt bra. Vi borde odlat lite mer av den, skrattar Mats.

Om Rosa Grönmix

Rosa Grönmix är en välkänd och beprövad klassiker. Den är utvecklad för att platsa i en kvigfoderstat tillsammans med endast halm och ger då alldeles utmärkta resultat. Under åren har den också visat sig fungera bra i många andra foderstater och blivit ett populärt val vid en måttlig grovfoderbrist också till korna.


Kategorier i: , , ,