Ny säckstorlek för en bättre hantering

Anders Carlsén, Produktionschef Utsäde förevisade den
nya säckstorleken på Västergård

En småsäck utsäde kommer att förändras i år från att innehålla 50 kg till 25 kg. I anslutning till denna förändring på småsäck-sidan presenterar Svenska Foder nu en halv storsäck på 350 kg. Anders Carlsén, produktionschef Utsäde i Svenska Foder förklarar förändringen.

- Vi har tagit fram en halv storsäck som väger 350 kg, för att svara på ett önskemål från marknaden. Om en lantbrukare vill komplettera sin utsädesmängd, men inte vill köpa en storsäck på 700 kg och samtidigt vill undvika småsäcken blir den halva storsäcken på 350 kg ett utmärkt alternativ.

Anledningen till att den småsäcken på 50 kg kommer att minskas till 25 kg är ett arbetsmiljökrav som inte är förhandlingsbart. När det här kravet kom resonerade man inom utsädes- och logistikdivisionen om vad man kunde göra. Då kom idén med en halv storsäck upp.

- I och med denna förändring såg vi behovet att kunna erbjuda en halv storsäck istället. Vi tror att det blir en fördel för lantbrukaren som kan använda samma system för den halva storsäcken som för att hantera en vanlig storsäck.
Säcken kommer att ha ett liknande utseende jämfört med den storsäck Svenska Foder har idag. Den kommer att hålla ungefär samma höjd, men kommer att vara smalare. Men det finns en finess som är värd att kommentera. Den är återförslutningsbar, samt öppningsbar i botten.

- Att den är återförslutningsbar innebär att den är lättare att överlagra hos lantbrukaren. Den blir inte lika känslig för fukt och skadedjur som en pappersäck blir. Det är en klar fördel för odlaren.

- Det är givetvis också en hanteringsmässig förbättring vad gäller kapaciteten i utsädesproduktionen, menar Anders Carlsén. Det är arbetsintensivt att hantera småsäckar och genom att hitta ett annat sätt kan vi öka kapaciteten i vår produktion.

Redan idag finns den halva storsäcken att beställa.

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter