Passivt Kontrakt

Passivt kontrakt går, precis som Aktivt kontakt, ut på att du säljer ditt odlade vete eller raps – den fysiska varan – till Svenska Foder. Samtidigt köper du ett terminskontrakt på max motsvarande volym.
När du köper terminskontraktet bestämmer du vilken månad du vill sälja terminen (för vete kan du i nuläget välja maj, november, mars). Till skillnad mot Aktivt kontrakt kan du inte själv välja att sälja tidigare. Tidpunkten för terminen ligger fast när man väl bestämt sig.
Säg nu att du väljer att köpa ett terminskontrakt på ex. 150 kr/dt och vill sälja i mars året därpå. Vad innebär detta? Jo, det innebär att du under tiden terminskontraktet gäller kan följa hur priserna går och när kontraktet väl är slutfört räknas snittet ut på den uppgång som priset har fluktuerat. Men man räknar inte med de nedgångar där priset gått under det pris som du köpte terminen för.
Alltså: du kan aldrig komma under terminspriset – men har stor chans att tjäna mer pengar.
Precis som för Aktivt kontrakt betalas en avgift för terminen när den köps.

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter