Hjärtungen odlar frö

Lennart Olsson driver gården Hjärtungen söder om Mellerud. Han brukar 380 ha, 110 hektar skog och man har dessutom 3000 slaktsvinplatser. Man är 3,5 årsanställd på gården. Växtodlingen består av höstvete, rågvete, havre, raps, korn, åkerböna och timotejfrö. Lennart odlar för avsalu och köper vid behov in billigare foderspannmål. Det ger en flexibel växtföljd.

-Jag började med fröodling för 25 år sedan, pga. att jag ville ha vall i växtföljden, framförallt för markstrukturens skull. Min far slutade med kor 1965 och fortsatte med köttproduktion till 1970. Sedan dess har det enbart varit slaktsvinsproduktion och då behövs det ett annat tänkt i växtodlingen.

-Jag inledde med odling av timotejfrö 1989. Det har jag inte ångrat.

Timotejsorten Lennart odlar är Lischka, den sås med 6-7 kg frö/ha. Jag odlar mellan 50-70 ha/år.
-Jag har havre som insåningsgröda för jag vill ha havrehalm till grisarna. Efter skörd putsar jag av fälten och lägger svingödsel i slutet av september. Jag tillför 70 kg N på våren, det är mycket viktigt med tidpunkten: grödan skall se lite svältfödd ut.

Lennart använder inte stråförkortning. Han ogräsbekämpar insåningsåret och 1:a fröåret. Efter cirka 35 dagar efter blomning - när fröna precis börjar släppa från kolven – hugger han.
-Jag har en huggare ihop med 3 andra fröodlare, berättar Lennart.

7-10 dagar efter timotejen är avslagen skall det tröskas. Han använder pickupbord till tröskan, det blir då mycket renare vara än med ett vanligt skärbord. Fördelen med att stränglägga timotejen är att den tål dåligt väder bättre.
-Jag har klarat att tröska trots att det växt igenom strängen.

Vattenhalten brukar ligga på ca 15 % vid tröskning. Lennart menar att det är viktigt att man kan komma igång att lufta och torka omgående.

En av fördelarna med timotejfrö är att man klarar av det innan spannmålen skall tröskas. Lennart har funderingar på börja med klöverfrö, eftersom skörden då hamnar efter spannmålen.
-Det är viktigt med ett så stort tröskfönster som möjligt, avslutar Lennart.


Kuriosa

Hjärtungen står på 4 ben: växtodling, skog, grisar och vindkraft. Det 5:e benet är alldeles nyss påbörjat. Lennart har skapat ett bilmuseum med tillhörande konferensanläggning. Det hela bottnar i Lennarts intresse för amerikanska bilar. Han har byggt upp en anläggning med 15 bilar (i perfekt skick) och även 20 mopeder som i nyskick. Bilarna är från 1957 till början av -70 talet, allt från Chevrolet Corvette årsmodell 57 till Mercury Comet, Dodge Charger osv. Fungerande jukeboxar, flipperspel, Coca Cola automater från 50-talet (som fungerar). Till detta finns det bar med konferensrum. Det är en helt fantastiskt anläggning, väl värd ett besök.

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter