Optimera lönsamheten!

Peder Rinman, Brunnsholms säteri och Magnus Ivedal, Mälby Gård träffar Tidningen i Grillby hemma hos Magnus. De är två av de lantbrukare i Mälardalen som är involverade i Svenska Foders 6Tolvprojekt. Peder Rinman odlar 500 hektar och Magnus odlar 550 hektar. 

-Det är ett bra initiativ som det ska bli spännande att följa, konstaterar Peder Rinman. Jag och Magnus har ju träffats tidigare, men med det här projektet kan vi diskutera mer ingående – på djupet. Jämföra med varandra vad som funkat på respektive gård, och lära sig någonting. Det är i alla fall en väldigt viktig del för mig. Magnus är en bättre växtodlare än mig, så jag har mycket att dra nytta av det.

De dricker kaffe i Magnus kök medan snön sakta singlar ner utanför fönstret.

-Jag vet inte om vi kommer att nå upp till några superskördar, spekulerar Magnus Ivedal. Men jag vet att det kan bli bättre. Kanske handlar det mer om att höja lägsta nivån för att få en jämnare skörd rakt över. Men i vilket fall, handlar det om att förbättra sin förmåga att lyckas i sin växtodling. Där tror jag vi alla kan höja oss. Genom att få input från andra håll har man möjlighet att utvecklas.

I år hann man inte med så mycket med projektet. Det var ett uppstartsår. Men i Mälardalen hade man träffats och tittat på Magnus raps och vetefält.

-Det är viktigt att prata management och våga erkänna sina brister, vad man inte gjort, vad man borde gjort och se hur man kan förändra detta beteende till nästa gång, konstaterar Peder.

6Tolv ger en ytterligare dimension i det arbete som vi utför. Nu är det bara viktigt att det följs upp ordentligt!

-För oss här handlar det mycket om riskbedömning och såtidpunkt, fyller Magnus i. Vi känner våra marker bra, som alla lantbrukare. Men besluten blir ibland fattade prioritetsmässigt. 6Tolv-projektet för mig är att hitta det optimala sättet att hantera min odling.

-Lyckas vi med detta har vi kommit väldigt långt.

 

I år ligger fokus för 6Tolv-projektet att på markkartering, precisionsodling och markstruktur. Vill du veta mer? Hör mer från Magnus och Peder: gå in på 6Tolvs Facebook-sida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter