Hög Kepsfaktor i Sollebrunn

Tidningen har träffat Eric Backlund VD på Backlunds Maskinaffär i Sollebrunn som förutom att göra goda affärer är en samlare av rang!

Backlunds har legat i Torp, Sollebrunn sedan 1976. Företaget började som järnhandel och grundades 1906 av två lanthandlare och en bankkamrer. Efter en kort tid anställdes Erics farfar, Erik Gustaf Backlund, som chef för butiken. Senare köpte Erik Gustaf ut företaget och 1956 delades det och blev två butiker - en järnhandel en maskinhandel. Hos Backlunds Maskin som drivs av Eric Backlund och hans bror, Gunnar Backlund, säljs idag maskiner, begagnat, reservdelar, arbetskläder, elartiklar, trädgårdsredskap, leksaker, foder, spån, verktyg, färg och växtskyddsprodukter. Där finns även en verkstad. 16 000 reservdelar finns i lokalerna och allt är tydligt uppmärkt. Var sak på sin plats är ett måste.

I butiken finns ungefär 200 artiklar ur Svenska Foders och Djur&Naturs sortiment, såsom säckat foder, fågelmat, slickstenar med mera.

­- Djurbönderna minskar, men det kompletterar vi bra med häst- och hundfoder, säger Eric Backlund.

Eric är nu 71 år men tänker jobba ett par år till. Att han trivts och trivs är tydligt.

-Jag har haft skoj hela livet, säger Eric. Jag mår bra, jag trivs med att jobba och att möta människor.

Det märks att Eric och hans personal är både omtyckta och kunniga. Det kommer och går kunder i butiken mest hela tiden, det ringer i Erics telefon titt som tätt, någon ur personalen ropar och Eric försvinner en kort stund och kommer sedan tillbaka efter att ha sålt en plog.

Man är 12 stycken anställda (och en hund) på Backlunds och butiken hålls öppen sex dagar i veckan och verkstaden fem dagar i veckan. Barn som kommer med sina föräldrar till butiken, får med sig en liten påse Ahlgrens bilar. Det är sådana där små saker som gör att kunderna kommer tillbaka och att det förmedlas en positiv stämning. Det är en viktig parameter för Backlunds.

Det finns mycket att berätta om Backlunds i Sollebrunn. Men berättelsen blir inte komplett om man inte nämner kepsarna. Eric har nämligen samlat på kepsar sedan femtiotalet. Länge hade han kepsarna hemma, sedan kläcktes idén att hänga upp dem i maskinhallen och visa upp dem när företaget firade femtio år (något som gladde Eriks fru då kepssamlingen med åren blivit ganska skrymmande).

De äldsta kepsarna i samlingen är från femtiotalet och är fantastiskt fina med skärm av kartong. En hel del klassiker finns i samlingen och det är spännande att se hur utformningen har förändrats genom årens lopp. Någon favoritmodell har inte Eric, men de med genomskinlig plastskärm är oftast omtyckta bland gemene man.

-Den här har du inte! säger någon kund ibland och kompletterar samlingen ytterligare.

Nu, 2015, är samlingen uppe i ca 850 kepsar! Det är ett respektfullt antal. Och Eric samlar fortfarande. Men nu behöver han en högre stege för att kunna hänga upp dem.

 

Kepskuriosa

Kepsarna introducerades i Storbritannien på 1880-talet och blev snabbt populära. På Sicilien blev de ganska snabbt en symbol för maffian. Gudfadern bar både i verkligheten och i filmerna svart eller grå skärmmössa och ett avsågat hagelgevär över axeln. Då kepsen blev en kriminell symbol på Sicilien, stod den på grund av Sherlock Holmes skärmmössa för ordning och reda i London. Senare har kepsen blivit en vanlig accessoar buren av både kvinnor och män. Men här hemma i Sverige, förknippar vi väl kepsen framförallt med den gängse bilden av en lantbrukare? 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter