Välmående höns för en längre produktionstid

Vi går emot en allt längre produktionstid. För att klara detta är det viktigt att alla delar är på topp så att hönan får de allra bästa förutsättningarna. Skalkvaliteten är en av de praktiska begränsningarna för hur länge det är värt att hålla hönan. Nedan listar vi några faktorer som vi tror är av betydelse och som vi genom fodret vill hjälpa dig med för att få en så bra produktion som möjligt.

En näringsförsörjd höna från start!

  • Att hönan är i rätt näringsbalans från start - både gällande energi, aminosyror och kalcium - är jätteviktigt för en långvarig produktion. Hon måste få ett foder som ger henne tillräckligt med näring både för äggproduktion och för en fortsatt utveckling av kroppsvikt. Glöm inte heller att när äggen kommer, så måste hon ha ett foder med rätt kalciumnivå för att inte förbruka sina kroppsreserver i onödan. 

Bra leverhälsa

  • Levern är ett viktigt organ och det är här som den första omvandlingen av vitamin D sker. Den aktiva formen av vitamin D är i sin tur är viktig för regleringen av kalciumupptaget och kan därmed påverka skalkvaliteten. För att säkra en bra leverhälsa hos hönsen har vi sedan i vintras tillsatt kolinklorid i våra foder med mycket positivt resultat.

Kalk

  • Vi tror att det finns mer utrymme för att jobba fram en så optimal kalciumförsörjning som möjligt. Läs gärna mer om detta i härintill.

Pidolin

  • Pidolin påverkar hönans skalkörtlar så att de skalhinnor som bildas innanför skalet blir tjockare och mer elastiska. Då bildas också ett tjockare skal och äggskalet blir kraftigare och bättre. Pidolin hittar ni i vårt foder som heter Värp Final Plus! Se tabell 1 och samt diagram nedan. 

Tabell 1

Veckor före/efter Pidolin före/efter Pidolin

Skal tjocklek, mm

CV %

-2

0,392

4,1

-1

0,384

4,9

Tillskott av  Pidolin

   

+1

0,385

5,4

+2

0,383

7,6

+3

0,403

3,1

+4

0,408

5,8

+5

0,410

8,0

 

 

 

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter