Kalk – kan vi bli bättre?

Åsa Carlsson berättar om ett sätt som kan förlänga en god skalkvalitet under hönans produktionstid.

Ett äggskal består huvudsakligen av kalciumkarbonat. Detta gör att en höna som nyss börjat värpa behöver konsumera runt 4 g kalcium per dag. Får en höna inte tillräckligt med kalcium under första delen av sitt liv så kommer det att straffa sig senare under produktionen. Det är därför jätteviktigt att undvika störningar i kalciummetabolismen. Skalkvaliteten försämras naturligt sett med hönans ålder och med en längre produktionstid. Därför blir det allt viktigare att hjälpa henne på alla sätt.

-Att bara öka hönans kalciumintag (såvida hon inte får för lite kalcium) ger oftast inte den effekt på skalkvalitet som man önskar, säger Åsa Carlsson, produktchef Fjäderfä. Något som däremot har visat sig kunna ha en positiv effekt är att arbeta med kalkstrukturen. Man kan tala både om ”finkalk” och ”grovkalk”.

Den fina kalken är små fina partiklar som har en hög löslighet. Den grövre kalken finns i olika varianter. Desto grövre den är desto längre tid stannar den kvar i muskelmagen och löser sig långsamt. Det tar därför tid innan den passerar igenom hönan.

-Fördelen med att ge hönsen tillgång till en grövre kalkkälla är att man får en jämn kalciumtillförsel till blodet under en längre tid, fortsätter Åsa. Allra bäst är att ge den grövre kalken på eftermiddagen. Då ser man till att kalciumet finns tillgängligt i blodet hos hönan under natten när den viktiga skalkbildningen sker. Detta har gjort att man kunnat se en positiv effekt på skalkvaliteten.

Svenska Foder kan nu erbjuda en grövre variant av kalk. Denna kallas för ”Hönskalk” och har en partikelstorlek mellan 2-5 mm. Denna kalk ska inte ersätta hela den ”vanliga” kalken man ger sina höns, utan fungerar som ett komplement.

-Utfodra kalken som en ”topdressing” från det att hönan är runt 50 veckor. Börja innan du ser att skalen har försämrats och har du möjlighet ge kalken på eftermiddagen så får du bäst effekt, avslutar Åsa Carlsson. 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter