Rapsmästaren trotsar vädret!

 

Svenska Foders ena lag som deltar i årets Rapsmästaren. Emma Vendel, Martina
Jenderbom, Josephine Wraghe och Lottie Ektander. Saknas gör Eva-Lotta Andersson.

Igår, den 27 april, besökte upp emot 500 besökare Rapsmästarens tävlingsgård Krokstorp utanför Helsingborg. De entusiastiska besökarna var vetgiriga över hur de 40 lag som deltar i tävlingen kan tänkas tänka för att uppnå så hög skörd som möjligt.

I tävlingen där alla medel - tillåtna inom EU - är tillåtna är utmaningen att hitta en strategi som är vinnande i det långa loppet. Tillväxtreglering, gödslingsstrategi och sortval är utslagsgivande. De olika lagen består av såväl lantbrukare, rådgivare och säljare från hela Sverige. Men även internationella röster vill göra sig hörda i tävlingen. Tyskland, Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike och Lettland finns representerade. 

Svenska Foder representeras av två lag - plus en utmanare, där en av Svenska Foders säljare är deltagare (Stefan Olsson, säljare i Kumlaområdet). Ett av lagen var tidigt på plats under onsdagen. I laget ingår Emma Vendel, Josephine Wraghe, Lottie Ektander, Martina Jenderbom och Eva-Lotta Andersson. Eva-Lotta kunde tyvärr inte vara med under dagen.

- Vi har valt sorten Explicit, vilket vi inte är helt unika med verkar det som, säger Martina Jenderbom och skrattar. Väldigt många har valt den sorten. 

- Vi har valt en lägre andel fröer - 35 plantor/m2, fyller Emma Vendel i. Vi tror att plantorna får bättre utrymme att utvecklas och kan därmed ge mer skörd. 

Det är Emma, Lottie och Martina som utgår från Mälardalen och Östergötland i Svenska Foder som är på plats lite tidigare på Krokstorp innan dagen ska dra igång på allvar.. Josephine ansluter strax efter. De vill kolla in sin del av odlingen. Och de verkar nöjda hittills.

-Plantorna ser ut att ha utvecklat sig väldigt bra, konstaterar Lottie Ektander. Vi har gjort tre växtsaftanalyser - ett under hösten, och två under våren. Om växtsaftanalysen visar en brist betyder det att det är en obalans i växten. Det har styrt några av våra insatser.

Nu är det bara två insatser kvar innan det bara är till att vänta och se vad resultatet blir.

-Vi hoppas på en riktigt hög skörd. Explicit har en stor potential till hög avkastning. Den är dessutom mer drösningbeständig än andra sorter, vilket vi tror kan få stor betydelse i slutänden. Speciellt under den sista skörden. 

Ja, för man skördar två gånger i respektive tävlingsfält. En lite tidigare och en lite senare. Detta för att också se vilken typ av skillnad man får beroende på skördetidpunkten. Men tävlingsreglerna är enkla. Det är den som för högst avkastning som vinner. Vi vill gärna tro att båda våra lag för Svenska Foder kommer att placera sig högt. Åtminstone har de alla ett riktigt gott humör och ett engagemang för en förbättrad odling totalt i landet - ett engagemang som smittar!

 

FAKTA RAPSMÄSTAREN

Priset i tävlingen består av en resa till Skottland till ett värde av 50 000 kronor. Domare i tävlingen är Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.Tävlingsledare är Anders Fällman, växtodlingsreporter på Tidningen Lantmannen.

 

Här hittar ni fler bilder på laget>>> 

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter