Spannmålsmarknaden med Per-Arne Gustafsson

6 februari 2017

 

Det är svårt att gå förbi Mr Trump när man funderar på vad som kommer att påverka spannmålsmarknaden framöver.

Den amerikanske presidenten vill riva upp 2 mycket viktiga handelsavtal:
NAFTA North American Free Trade Agreement som är ett frihandels avtal mellan USA, Mexico och Kanada. Det handlas mycket spannmål mellan dessa 3 länder, Mexico är t ex mycket stora köpare av majs från USA.

TPP Trans Pacific Partnership som är ett avtal mellan USA, Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan Malaysia, Mexico, Nya Zeeland, Peru,Singapore och Vietnam.

Trump talade mycket om "America First! " i sitt installationstal. På den konkurrensutsatta världsmarknaden på spannmål så kan agerandet med ovanstående avtal,leda till att det blir Amerika sist! Istället, om övriga länder hellre handlar med varandra i den utsträckning det är möjligt.

Det skulle innebära ytterligare svårigheter för USA med mycket stora vetelager i skrivande stund.
Amerikanska fonder verkar dock redan intecknat detta scenario och har sålt sig kort stora mängder vetefutures, så om något oväntat inträffar så behöver de köpa tillbaka i stor skala.

Möjlighterna för stigande vetepriser ligger också i kvalitetsproblem för vete från Ryssland/Ukraina. Ev också en ökad militär aktivitet i området som tillfälligt skulle kunna stäng utlastningshamnarna i Svarta Havet. Uppstår tillfälliga rallyn på grund av dessa faktorer ska de ses som säljtillfällen, snarare än början på en längre upptrend. 

Rapspriset kan ha passerat toppen åtminstone i SEK. Rapspriset balanserar mellan en relativt stark palmoljemarknad, tunn balans i Europa och god tillgång på soja och solros. 

Australisk raps kommer nu också till Europa vilket löser en del av balansen även om en del chrushers är tveksamma till att använda de något mindre rapsfröna. SEK har de senaste veckorna stärkts mot Euron vilket gör exportpriserna lägre i kronor. Vi tror att det är läge att sälja kvarvarande raps från skörd-16.

Den pågående debatten angående biobränsle i EU kommer att påverka priserna på alla energigrödor oavsett vad man kommer fram till. När i tiden beslut kommer, är svårt att veta, men rimligen inom 2-3 månader.

Svenska Foder har många kundmöten i år, det är verkligen en förmån att få komma ut och träffa alla Er Lantbrukare!Per-Arne Gustafsson,Spannmålschef Svenska Foder

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter