Spannmålsmarknaden med Per-Arne Gustafsson

15 mars 2017

Det är relativt lugnt på spannmålsmarknaderna för tillfället, fram till USDA rapporten i torsdags så var vetepriserna på Matif svagt stigande. Efter rapporten sjönk priserna på majs och soja medan vetet hölls sig relativt oförändrat. I den här veckan har dock flera råvaror med råolja i spetsen fortsatt nedåt och vetet har tappat mest senaste dagarna.

USDA rapporterade ökade utgående lager av vete, upp 1,33 miljoner ton till 249,94 miljoner ton, majs upp 3,12 miljoner ton till 220,68 miljoner ton och sojabönor upp 2,44 miljoner ton till 82,82 miljoner ton i jämförelse med februarirapporten. Majs sjönk till lägsta priset sen 30 dec 2016.

Idag är det val i Holland och Federal reserve väntas ikväll höja räntan med 0,25 %. Trots det är inte USD speciellt stark mot övriga valutor. Det känns lite som lugnet inför stormen på många marknader. Trump trummar på med skattelättnader och ökade försvaranslag hur det ska finansieras är dock hittills outtalat. Aktiebörserna håller sig på en hög nivå, Stockholm är nära all-time high. Det verkliga Brexit kryper närmare, vilket definitivt också kommer påverka spannmålsmarknaderna -
förutom valuta kommer det att bli en krångligare/mer kostsam process för såväl import som export till och från Storbrittanien.

Det känns som om priserna står och väger just nu på vete.Det finns många påverkansfaktorer. Än så länge är vädret inte heller någon större snackis, det pratades tidigare om risk för stor utvintring i Baltikum och närliggande delar av Ryssland men senaste rapporterna säger att den risken minskat betydligt.Sojaskörden i Brasilien växer bokstavligen för varje rapport, USDA ger prognosen 108 miljoner ton vilket åter skulle vara nytt rekord.

Rapsen har tappat relativt mycket de senaste dagarna. Priserna har påverkats av lägre oljepriser, sojaskörden Sydamerika och Australiska rapsfrö som nu importerats till Europa. Rapsbalansen ser dock fortsatt tunn ut i EU, så räkna med rekyler uppåt i priserna. Nivåerna är dock fortsatt intressanta att sälja på, för de med fysisk vara i lager.

Som sagt, det är för lugnt på marknaderna med tanke på det som sker i världen. När kommer smällen och blir den positiv eller negativ för spannmålspriserna?

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter