Salta din grusväg och spara pengar 

Se till att underhålla dina grusvägar, genom att dammbinda. Det sparar dig mycket pengar i det långa loppet.

Alla som kört på en grusväg vet att de som är väl underhållna är en fröjd att köra på. Om man däremot underlåter att underhålla, uppstår gärna potthål, bitar som lossnar och en hård väg blir resultatet – en sådan väg är dels väldigt oskön att färdas på och kan rentav bli farliga. När vägen kommit till detta stadie, måste den givetvis renoveras ordentligt och det kostar en del. Men om du fortfarande har en väg som är i gott skick, är dammbindning ett bra sätt att förlänga hållbarheten.

Sven Meijer från TETRA CHEMICALS menar att det finns stora pengar att spara genom att sköta sitt underhåll med hjälp av dammbindningen.

-Erfarenhetsmässigt skulle jag säga att man behöver renovera en grusväg vart femte år, om den inte dammbinds. Men sköter du om dina grusvägar med en dammbindning kanske man bara behöver renovera vart tionde år istället. Det utgör ju en väsentlig kostnadsreducering.

-Om du vill få bäst effekt på dammbindningen, bör du komma ut så fort som möjligt på våren, för att kunna dra nytta av fukten i marken. Genom att behålla fukten i vägen blir det en bättre elasticitet som gör att det håller bättre.

Man kan använda både kalciumklorid och magnesiumklorid, men Sven Meijer förespråkar kalciumklorid.

-Även om kostnaden är lite högre för kalciumkloriden jämfört med magnesiumklorid, blir totalkostnaden ändå lägre, eftersom det går åt hälften så mycket av kalciumkloriden.

-Även ur miljösynpunkt innebär det ju att det kommer mindre klorid ut i marken.

Kalciumkloriden är precis som magnesiumklorid hygroskopisk, som innebär att produkten suger till sig vatten från luften och på så vis bildas en hinna som gör att vägbanan håller sig fuktig och binder vägdammet. Ett kg kalciumklorid suger till sig 1,8 liter vatten, medan magnesiumklorid bara binder en liter.

TETRA CHEMICALS kan leverera vägsaltet både som flinga och som lösning och man levererar över hela Sverige. Men för lösningen krävs det då att man har en tank.

-Lösningen innebär ju att man inte behöver sprida vatten eller förvänta sig regn för att få en omedelbar effekt. För flingorna tar det ungefär ett dygn tills de smält ner i vägbanan.

En dammbindning sparar in stora renoveringskostnader och i de flesta fall räcker en insats om året.

-Dock bör man hålla uppsikt på sina vägar, speciellt om man får en väldigt regnig sommar. Då kan det behövas ytterligare en överkörning, för att verkligen försäkra sig om att man får en god hållbarhet. En hållbarhet som lönar sig i det långa loppet, avslutar Sven Meijer.

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter