Effektivitet och noggrannhet ger ständiga förbättringar

Henrik Arnesson är köttdjursproducent och har under några år byggt upp en imponerande verksamhet, där fokus är att jobba effektivt och noggrant för att åstadkomma ständiga förbättringar. Då gäller det att försöka vara duktig på alla områden i verksamheten – från urval av djur, val av vall och majssorter, till rätt sorts kraftfoder.

Henrik är inte är uppvuxen på gård utan i ett villaområde i Eslöv. Men djur har alltid legat honom varmt om hjärtat. När han därför för fem år sedan köpte, en gård utanför Kågeröd för att driva företag, en nöt-produktion, så kan man säga att han hamnade helt rätt. Idag är verksamheten en rationell gård med 600 djur totalt och 150 hektar odlingsbar mark och 150 hektar betesmark.

Varje dag strös stallarna och varje dag går Henrik runt och ser över djuren. Det är ett måste, och det är något han verkligen vill själv. Det är vid detta tillfälle han får syn på förändringar, på sånt som kan påverka resultatet. Då har han möjligheten att justera. Det gör också att han har ett gott hälsoläge och är mån om detta för ett bra resultat.
- Det ska vara fullt ös på tillväxten. Varje år levereras 600 djur till slakt från gården, 70 procent av dessa är tjurar. För att djuren ska växa maximalt måste de trivas och må bra. Det gör de! Vi har bra stall där djuren går på ströbäddar. Med låg beläggningsgrad och fri tillgång på foder har djuren enligt mig de bästa förutsättningarna för att växa maximalt. 
- Men det räcker inte med fri tillgång på foder, fodret i sig måste också vara bra. Och det har vi. Idag får tjurarna en buffé på ensilage, majs och kraftfodret Primo Progress. De får äta hur mycket de vill, och det ger goda resultat.

Idag är hela familjen Arnesson samlad i ett nybyggt hus alldeles intill gården. Det gör att vardagen blir enklare för alla och barnen Wilma och Albin får också en naturlig kontakt med djuren… och maskinerna (som inte minst lille Albin är otroligt intresserad av). Lisa, Henriks sambo, har också ett stort djurintresse och följer verksamheten med stort intresse.

Denna mix bygger på en foderstat som Svenska Foders nötfodersäljare Helena Hägg har jobbat fram – en foderstat som skall leverera resultat på sista raden.
- Våra djur växer fort – vi siktar på att köttrasen växer 2 kg och mjölkrasen växer 1,3 kg om dagen, och vi vill slakta köttrasen vid 400 kg och mjölkrasen vid 350 kg. Då gäller det att fodret levererar. Helena vet att det är utifrån dessa parametrar som fodret måste vara anpassat.
- Fokus i min produktion är hög tillväxt för att uppnå önskad slaktmognad vid önskad tidpunkt. Då fungerar Primo Progress perfekt med vårt fiberrika grovfoder. Primo Progress är ett vasst färdig-foder med mycket protein och stärkelse för de snabbt växande tjurarna. Precis det vi behöver i vår produktion.

Just Helenas insatser för produktionen är något Henrik vill förtydliga:
- Helenas roll är ovärderlig för oss. Hon är ett bra bollplank och en viktig diskussionspartner när jag vill göra något på ett annat sätt, eller bara testa något nytt. Vi talar foderoptimering och slaktvikt och utfodringsstrategi och tittar på olika tillväxttakter. Helena ger alltid ett ärligt svar. Då kan jag ta ställning till vad jag vill göra på ett mer informerat sätt.

Det här är viktigt i fler avseende i en produktion som den som Henrik driver. Själva målet att kunna leverera en jämn slakt över hela året till KLS Ugglarp, innebär att det är många delar som ska stämma överens.
- Jag måste titta på alla delar i min produktion. Det handlar om fodersammansättningen, växtodlingen, valet av djur osv. Verksamheten ska drivas intensivt. Det är därför jag har valt att inte ha några dikor. Istället köper jag allt vad jag kommer över, alla raser.

För att lyckas med den delen har han från början varit intresserad av att själv bygga upp kontaktnät med lantbrukare för att själv kunna köpa djur. Det är detta som utmärker Henrik Arnesson: nyfikenhet och frågvishet. Egenskaper som är viktiga då man ska komma vidare och utveckla och utmana sig själv.
- Jag vill kunna att testa och förbättra produktionen hela tiden, säger Henrik. Då räcker det inte med att använda sig av en sorts djur. Man måste våga testa. För mig har det varit en bra skola att köpa av direkt lantbrukarna och föra diskussioner med dem vad man skulle vilja ha. Det är spännande att göra ett val, att följa utveckling och resultat på det val man gjort.

Det är också sättet han tänker kring vallodlingen och vallskörden. För Henrik är det viktigt att gräset är riktigt torrt, eftersom man använder drank från sprittillverkningen i Åhus. Därför bredsprider han gräset i strängar innan det hamnar i rundbalar.
- Anledningen till att jag vill ha grödan riktigt torr är för att den ska passa bra in i mixen med dranken, säger Henrik. Det måste bli en lagom fuktig mix. Då äter djuren som bäst.

Det blir tydligt att Henrik ställer höga krav i sin produktion. Men det är väl också det enda sättet att bli bättre: Att ställa höga krav på sig själv, och på de som är i ens omgivning:
- Om jag ska kunna göra mitt allra bästa, då gäller det att mina kollegor inom slakteri-, foder- och växtodlingsbransch också lever upp till det man utlovar. Med goda relationer kan man uppnå det. Det är så vi blir bättre på sikt. Och det måste ju vara målsättningen - för alla, avslutar Henrik.


Några fakta om gården

Henrik Arnesson gör av med 1 000 ton Primo Progress om året. Han levererar 200 ton kött per år. Han producerar 2 000 balar gräs om året. Han tar emot 42 ton flytande drank i veckan, från bränneriet i Åhus. Han odlar vall, spannmål, majs på 150 hektar och har 150 hektar betesmark. Idag bor hela familjen i ett nybyggt hus på gården. Familjen består förutom Henrik av sambon Lisa, barnen Wilma och Albin.


”När tillväxtpotentialen är som störst i början av tjurarnas liv, får de en mix av vallensilage, majsensilage och kraftfodret Primo Progress. Primo Progress är ett vassare färdigfoder med mycket stärkelse för de snabbt växande tjurarna. Eftersom Henrik odlar spannmål på gården och vill ha in det i foderstaten, lägger vi in spannmålen i slutet av tillväxten, innan slakt. Det betyder att när tjurarna har bäst potential för tillväxt får de Primo Progress och när det är dags att sätta fett, så lägger man till spannmålen till mixen och minskar kraftfodergivan.”

Helena Hägg, säljchef Syd på Nötfoder i Svenska Foder

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter