Johan Parboäng vill dricka helsvensk whisky

Då man just träffat Johan Parboäng som driver lantbruk och Naturturism på södra Öland är det första man tänker: vad var det egentligen som hände? Ett rörligare intellekt kan man inte möta. Diskussionerna far från en det ena än det andra och det finns en alltid en kärna av fullkomlig uppriktighet, och samtidigt ett stort mått av humor. Han är kort sagt en berättare av rang, men också en som man måste finna sig i att bara uppleva. Det är få saker som man faktiskt kan återge i text, av olika allt för uppriktiga orsaker. Men ni får ta mig på orden när jag säger: man har inte en tråkig sekund.

Det är också det som Johan Parboäng tycker det är något av det viktigaste här i livet.
- Jag har ett av de finaste yrkena, jag producerar livsmedel. Men hade jag inte tyckt det var kul, hade jag ju slutat. Man kan inte lägga tid på något som man mår dåligt av. Det blir ingen gladare av.

Johan är den tredje generationen som driver lantbruk här i Degerhamn på Södra Öland. Här har han 200 hektar åkermark där det mesta går till foder för hans nötköttsbesättning på 450 köttdjur - en mix med majs och vall. Vallblandningen som Johan köpt av Svenska Foder är han särskilt nöjd med.
- Jag har haft en helt otrolig vall.
- OptiVall Premia - och en ärthavre-blandning, som har gett så bra skörd att det är otroligt, säger Johan. Då är det ju en fröjd att vara lantbrukare, när allt fungerar. Det händer ju faktiskt! 10 ton ts per hektar är ju en väldigt bra skörd.

Johan är en mångsysslare. Han har också en verksamhet som heter Parboäng Naturturism. Här hyr han ut lägenheter, stugor och rum mitt i naturen. Det är väldigt aktiv verksamhet, som också driver hans övriga känsla för utseendet på gården.
- När man har öppet för allmänheten där man bor och lever och arbetar i övrigt, då är man också mån om att ha det snyggt och städat omkring sig. Vi har satt upp fasadbelysning här på gården, vi har placerat snygga strålkastare som lyser upp i björkarna. Det ger liv och skönhet till gården. Och då blir man själv också gladare.

Men vi är inte på plats på Öland för att i första hand tala nötköttsproduktion och naturturism, även om vi mycket väl hade kunnat ägna en del av denna artikel på just det. Nä, istället är vi här för att tala Catrionaodlingen. Det är nämligen något som ligger Johan väldigt varmt om hjärtat.
- Vi har en catrionaodling här på ön som jag tycker skulle kunna utnyttjas till något ännu bättre än att fokusera på maltproduktion till den skotska destilleriindustrin. Det är visserligen det näst bästa. Men tänk om vi kunde ta det vidare.

Han skulle vilja se att Öländska odlare producerade Catriona till en svensk whisky. Han har en vision om att utnyttja att det finns ett svenskt destilleri i perfekta förhållanden som gör whisky. Box Destilleri i Bjärtrå, Kramfors kommun, i Ångermanland.
- De har de bästa förutsättningarna för att göra en fantastisk whisky, konstaterar Johan. De stora temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter, och mellan dag och natt, är dramatiska där. I lagerhusen utsätts spriten för ständiga temperaturväxlingar. Och det är det som gör att det utvecklas en bra och mogen smak.
- Spriten expanderar under varma dagar och tränger djupare in i ekfaten, säger han. När temperaturen sjunker igen tar spriten smakämnena med sig ut igen.
- Dessutom flyter Ångermanälven precis utanför destilleriet. Ett kristallklart, iskallt fjällvatten. Precis vad som behövs för att skapa en exceptionell whisky. Ett kallt kylvatten som ger möjlighet att kyla spritångorna gör att det finns en god förmåga att destillera en smakrik whisky med kraftfull karaktär.

Just tillgång till kallt kylvatten är en bristvara – i Skottland, whiskyns hemland, är det inte sällan att man får stänga destillerierna sommartid eftersom kylvattnet är för varmt. 
- Vi har alltså perfekta förutsättningar i Sverige att skapa en produkt som är i världsklass, fortsätter Johan. Tänk att man på Öland, som har perfekta förutsättningar för att odla maltkornet Catriona, kunde odla till en inhemskt producerad whisky! Att odla en högkvalitetsprodukt för en högkvalitetswhisky - den stoltheten vore väl något att sträva efter.

Men innan visionen är genomförd odlas Maltkornet Catriona på direkt efterfrågan av den skotska destilleriindustrin.
- Catriona odlas idag som den dominerande sorten i Sverige för användning vid whiskyframställning, eftersom den har visat sig fungera alldeles utmärkt på jordar som har tendens att ge höga proteinhalter, säger Niklas Ingvarsson, frö och utsädeschef i Svenska Foder. Hög proteinhalt är helt i sin ordning vid whiskyproduktion.
- Dessutom har maltkorn som odlas till whiskyframställning inte samma krav på sig vad gäller överskummningseffekt, s.k. gushing, fortsätter Niklas. Det ger Catrionaodlarna en stor trygghet.

När vi går runt i maltkornsfältet för fotograferingen berättar Johan att han en gång tog hit en fotograf och lät fotografera när de satt några stycken i Catrionafältet och drack whisky.
- Då råkade det komma förbi en av de som bodde hos oss i Naturturism som fullkomligt tappade hakan. Han som trodde att lantbrukare hade ett hårt arbete, fick väl plötsligt en helt annan uppfattning efter att han sett oss, skrattar Johan Parboäng.

 

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter