Spannmål – en avvaktande marknad

Per-Arne Gustafsson, Spannmålschef och Charlotte Lindén, Spannmålshandlare i Svenska Foder redogör här för marknaden i de sista skälvande månaderna av året 2018. Med siktet inställt på 2019.

Nivåerna på Matif vete handlas fortsatt stabilt runt 200 euro och har legat stabilt nu ett bra tag. Marknaden ser fortfarande inte några starka tendenser till att priset skulle drivas nedåt, utan som den globala situationen ser ut för tillfället kommer inte priserna påverkas nämnvärt.

Korn

Marknaden på maltkorn är fortfarande väldigt avvaktande.

Det pågår fortfarande diskussioner gällande proteinhalter mellan handel, mälterier och bryggerier. För någon vecka sedan arrangerades en mässa i Nürnberg där ett stort antal besökare från marknaden diskuterade om den rådande situationen i Europa.

Dock finns det väldigt olika förutsättningar för mälterierna på olika håll i Europa. Runt Östersjöområdet diskuterar mälterierna med dålig tillgång på bra råvara hur mycket som verkligen går att använda, då de flesta partier har för högt protein.

Mälteriernas har svårt och fylla upp sina kontrakt med max

11,5 % i protein och svårt att uppfylla kvalitetskraven till sina kunder i Europa – men också utanför. Där konkurrerar mälterierna med andra delar av världen som har tillgång till rätt proteiner och kvalitet.

Det som nu sker är att Skandinavien får köpa in vara från Frankrike och England för att klara sina kontrakt. Även om det finns maltkorn med max 11,5 % protein, är detta en begränsad vara i marknaden och många andra länder har också högre proteinhalter. Maltkorn med högre proteiner kan främst användas av de mindre lokala bryggerierna dock går det inte att endast leverera högre proteiner utan det måsta kompletteras med lägre proteiner och då helst runt 10,5 –11%.

Runt om i Europa har är det precis som i Sverige låga vattennivåer och alla båtar kommer inte fram – detta gör att vara får köras på bil och mindre fartyg vilket gör att logistikkostnaderna ökar i marknaden. Prisnivån framåt på maltkorn är väldigt osäker. Mycket beror på hur bra täckta bryggerier och mälterier är, samt hur den rådande vintern och våren kommer att se ut.

Vete

Det importeras i skrivande stund (25/11) mycket vete till Sverige.

Det kommer främst från länderna runt Östersjön och Ryssland. Prisnivån i Sverige är fortsatt hög och det finns begränsat med partier till salu. De som säljer behöver i de flesta fall plats och likviditet. Några tror att toppen på priserna är nära där vi ligger idag. Ryssland och Ukraina sitter på nyckeln till fortsatt prisutveckling. De har exporterat i hög takt sen skörden och så länge de fortsätter, går vetepriserna inte upp.  Skulle de däremot bromsa exporten med hjälp av tullar eller att det helt enkelt börjar ta slut, så finns det möjlighet för ytterligare uppgångar.

Raps

Oljeväxterna ligger kvar på en hög nivå, de påverkas av svajiga priser på såväl råolja och vegetabiliska oljor som palm-, soja- och rapsolja.  Dock är tillgången på raps begränsad på grund av få säljare i marknaden och dålig till mycket dålig skörd i de nordiska länderna och norra Tyskland. Kronkursen påverkar de svenska priserna i hög grad. Den svenska kronan har stärkts något under senare tid från ca 10,60 kr till ca 10,30 kr för 1 Euro. Vi tror på priser i sidled men med enstaka dagar med 3-5 Euro i upp- och nedgångar.


Kategorier i: , ,