En realistisk dröm – mejeriet på gården

Kristina Niklasson och Peter Svensson tog över driften av Furumossens Lantbruk och den mjölkproduktion på cirka 230 årskor som idag finns på gården. Men det låga mjölkpriset 2016 fick dem att tänka ett varv till vad för typ av verksamhet de skulle bedriva. Det tankevarvet landade på mejeriverksamhet. Tidningen träffade Peter Svensson – Kristina fick hålla sig hemma, eftersom de alldeles i dagarna fått ytterligare en familjemedlem – som berättade om deras tankar och produktionen på gården.

Det är en sak att bedriva mjölkproduktion. Men att bedriva både mjölkproduktion och eget mejeri – då skulle mer än en kreativ och arbetsför person kippa efter andan. För en skrivbordsslav som undertecknad ser det jobbigt ut på pappret, men det, försäkrar Peter Svensson skrattande – som tillsammans med Kristina Niklasson idag tagit över driften på Furumossen Lantbruk i Sibirien, Grantinge i norra Skåne – är en underdrift.

Det var när avräkningspriset för mjölken var som sämst, som de fattade beslut om att bygga ett gårdsmejeri. Den 19 oktober 2016 togs mejeriet i bruk för första gången.

-Vi kände väl båda två att om vi ska hålla på med mjölkproduktion, så måste vi hitta något som kan jämna ut avräkningspriset. Det räcker inte med att gå på knäna i en produktion, det måste vara roligt, något som lyfter verksamheten till en ny nivå. Det tänkte vi att ett mejeri kunde vara.

-Det är rätt speciellt att få vara med genom hela kedjan – från vallodling till grovfoder till mjölkning till färdig mjölkprodukt i en egen förpackning.

Totalt går hälften av de totalt 2 miljonerna kilo mjölk till gårdens eget mejeri. Mjölken pumpas upp cirka 75 meter från stallet till mejeriet, där det vita guldet går in i pastören och grädden separeras ut.

Idag levererar Furumossen till 28 butiker. Distributionen sköter de själva idag, efter att ha haft hjälp av RP Frukt som levererar frukt till butiker. Dock skulle de sluta sin dagligvaruhandel så någonting måste förändras.

-Det var en del att sätta sig in i för att vi skulle kunna lösa även distributionen. Men idag är jag glad att vi har det i egen regi. Man får en närmare kontakt med handlarna, och en bättre förståelse för hur man hela tiden måste arbeta för att få bättre platser, för att se till så att försäljningen inte går ner.

-Om vi ser en dipp i försäljningen, kör vi en kampanj. Vi vill ju givetvis också jobba på att få vår mjölk på vagnplatserna, eftersom det betyder större yta. När man står på hyllplats säljer man mindre.

Idag har man ett sortiment som ser ut som följer:

Skånsk starkmjölk, Skånsk lagommjölk, och Skånsk svagmjölk. Man har också lanserat vispgrädde och en mild naturell yoghurt som innehåller fyra procent fett. Dessutom produceras till jul en risgrynsgröt som paketeras i plastkorvar, under namnet Tomtegröt.

-Vi har försökt att särskilja oss från andra produkter, på ett sätt som förstärker den närproducerade känslan, fortsätter Peter. Även utseendemässigt. Det har Kristina jobbat mycket med, och även Tetra Pak har varit väldigt behjälpliga att tänka kring dessa frågor.

Förutom produktion och distribution till butiker, har de en egen mjölkbod ute vid väg 23. Denna mjölkbod har gått bättre än man förväntade sig från början.

– Vi tänkte framförallt att det skulle vara en bra och tydlig marknadsföring. Och det har det varit. Men det handlas mycket i den idag. Vi har märkt ett riktigt stort intresse för att just handla på det viset.

I mjölkboden kan man nämligen handla mjölk genom att fylla på sin egen flaska, eller köpa en flaska i ett sådant skåp som du säkert någon gång handlat choklad eller kanske en chipspåse eller godis.

En satsning på att skapa ett gårdsmejeri är ju en stor investering. Det handlar om 10 miljoner för att komma igång. Men det var denna satsning eller på att göra något helt annat.

-Vi hade funderingar på att lägga om produktionen till kött i kombination med växtodlingen, säger Peter.

Ekologiskt har vi för lite mark för. Det är ju inte alltid man drar igång ett mejeri, men vi behövde hitta på något. Hade vi vetat hur mycket jobb det blivit, hade vi säkert inte dragit igång det. Men det är väldigt spännande och roligt och vi lär oss hela tiden något nytt.

Mejeriidéen har ju också gjort att de fått upp ögonen för vad som påverkar smaken på mjölken. Deras förståelse, kunskap och uppmärksamhet inför mjölkproduktion är klart större idag än då de ”bara” levererade sin mjölk.

Uppdelningen i företaget ser ut som följer: Kristina sköter korna (just nu sköts de av tre anställda med ledning av Peter under tiden att komma tillrätta med det nya tillskottet i familjen), Peter sköter markerna och arbetsfördelning och Kristinas pappa Mats sköter mejeriet. Det innebär ju inte att det är vattentäta skott mellan de olika delarna. De har alla koll och lyssnar ju av varandra för de har ett mål för ögonen. Att producera den bästa mjölken.

-Det handlar ju om att se till så att alla leden hänger ihop på ett bra sätt. Fodret måste leverera för att korna ska leverera i sin tur. Då gäller det att vår grovfoderproduktion fungerar. Och då gäller det att veta vad som händer när man släpper ut korna på betet.

Totalt odlas 240 hektar med arrenden och det mesta är vall och en del majs. Peter kör med Delikat som vall och den har fungerat mycket bra. I grovfodermixen finns gräs och majs och Hp-massa eller betfor – beroende på pris – och Svenska Foders Grund Balans och spannmålskross.

-Vi har ett treskördesystem och det skulle vara intressant med fyra skördar – och vi funderar på det. Men det kostar också på och det fungerar för oss med tre skördar idag.

-Majs – Osterby från Svenska Foder – har vi för att det passar vår växtföljd och det rensar också jorden på skräppor.

Uppdelningen av företaget har också gett en kick till Peters svärfar Mats, som vi träffar som hastigast – han är fullt upptagen med mjölken i mejeriet.

-Han ville inte hålla på mer med korna och mjölkproduktionen, berättar Peter. Han var trött på det, att inte få uppskattning för det arbete som gjordes, och för att han hållit på med den typen av produktion så länge. Men allt det är förändrat idag. Nu är det något helt annat. I mejeriet ser man resultatet av vad som händer i stallet. Det gör det mer spännande och intressant.

Så på så vis kan de utnyttja alla fördelarna med generationsskiftet. Det finns både den stora erfarenheten och kunnandet i produktionen. Och ett nytänkande och en framtidstro. Samarbetet mellan de tre inblandade fungerar alltså riktigt bra.

Nu funderar de tre på hur de ytterligare ska kunna utveckla och förädla sin verksamhet. Men hur det kommer att se ut vill Peter ännu inte gå in på.

-Eftersom vi inte kan växa så mycket mer – vi har de kor och de marker vi har, måste vi försöka förädla och utveckla det vi har. Vi har mycket idéer på gång, avslutar Peter.

Furumossens Lantbruk använder Delikat och Osterbi och Grund Balans i mixen:

Delikat

Speciellt utvald fröblandning för att ge hög avkastning i kombination med goda näringsvärden. Innehåller rörsvingel Karolina med något senare mognad vilket ger ett breddat skördefönster.

Osterbi CS – FAO 200

Skörd och fodervärde i topp. En något senare majssort med särskilt hög stärkelseskörd och mycket god smältbarhet. Sorten är relativt hög, men har utmärkta stjälkegenskaper och är frisk med god sjukdomsresistens. Osterbi CS är för dig med stora krav på ditt ensilage, både när det gäller mängd och fodervärde.

Grund Balans

Proteinrikt foder med hög andel vomnedbrytbart protein, där en mindre del kan komma från urea. Grund Balans tillför värdefullt fett och passar bra i grundblandningen. Komplettera med lämpligt topp- eller färdigfoder. Grund Balans är ett prisvärt proteintillskott som ger en bra grund i mixen.


Kategorier i: , ,