Fjäderpennan Nr 2 2018

Avena – för hönans skull!

Du har väl inte missat att vi har ett nytt foderkoncept både för livkycklingar och värphöns?

I det nya konceptet jobbar vi med fiber på ett nytt sätt. Rätt sorts fiber är mycket positivt för muskelmagen. Det är här som fodret uppehålls den längsta tiden. En välfungerande muskelmage är viktigt för hönans välmående och hennes förmåga att utnyttja fodret på bästa sätt. Hönan löper mindre risk att få bakterietillväxt i tarmen samtidigt som hon får bättre förutsättningar för en förbättrad smältbarhet, torrare gödsel och skydd mot beteendestörningar. Rätt fiber i rätt mängd tror vi är väldigt viktigt för en harmonisk och högpresterande värphöna. Vi tror också att det är väldigt viktigt att alla individer får i sig rätt mängd näringsämnen för att undvika att vissa hönor får mer än andra och att flocken därmed blir ojämn.

För livkycklingarna är det en klar fördel att tidigt få träna sin muskelmage. Med rätt förutsättningar har unghönan lättare att komma upp i foderintag och utnyttja fodret på bästa sätt när det är dags att börja värpa. Man lägger tidigt grunden för en lyckad produktion!

I Svenska Foder har vi länge varit medvetna och fokuserade på att hönan och livkycklingarna ska få rätt fiber men nu har vi tagit det ett steg längre. Det nya konceptet heter Avena och vi tror att denna kombination av fiber och jämnhet är grunden för att kunna lyckas riktigt bra med sin produktion!

Är du intresserad av Avena-konceptet för dina livkycklingar eller värphöns? Kontakta din säljare så får du veta mer!

I midsommarveckan börjar vår rengörings- och vitaminkampanj som varar till och med 9 juli. Passa på att lagra upp med vitaminer, rengöringsprodukter och syror!

Kom gärna och träffa oss på Borgeby och ta del av vårt mässerbjudande på plats!

Åsa M Carlsson
Produktchef Fjäderfä


Noggrann rengöring ger resultat

Av veterinär Sören Astrup

Om smittrycket i stallet stiger så ser vi ofta att produktionsresultaten gradvis försämras från omgång till omgång. Ströbädden blir fuktig, fotpoängen och foderförbrukningen stiger medan vikterna sjunker.

Under kycklingens korta livstid så sker det en kraftig uppförökning av sjukdomsframkallande organismer (koccidier, bakterier och virus). I uppehållet mellan omgångarna har vi möjlighet att reducera dessa innan nästa omgång kycklingar sätts in. Detta påverkas genom tvätt, desinfektion och tomtidens längd.

Det tar flera omgångar för att bygga upp smittrycket men det tar också flera omgångar för att arbeta ner det igen. Så om man får problem så ska man räkna med att det tar några gånger med hårt arbete med tvätt och desinfektion innan situationen är ”normal” igen.

Huvudpunkterna i en bra rengörings- och desinfektionsplan är:

  • Töm foderanläggningen och ta bort all gödsel.
  • Vattensystemet blötläggs i en 2 % CID 2000 lösning i 8 – 18 timmar. Gör en grundlig genomsköljning innan det sätts in kycklingar i huset.
  • Huset ska tvättas med såpa. Tvätta uppifrån och ned.
  • Ytdesinficera med en glutaraldehyd produkt. Om det har varit problem i föregående omgång så använd dubbel dos.
  • Bränning av golvet med en gasbrännare är effektivt mot koccidier.
  • Golvet kan också behandlas med kaustiksoda/kalk. Var noga med att sprickor i golvet fylls med kaustiksoda/kalk. Obs! Kaustiksoda är starkt frätande så om man inte har lämplig skyddsutrustning så är det bättre att kalka golvet.
  • Istället för kaustiksoda eller kalk så kan man också lägga 100 – 150 gram Stalosan per kvadratmeter golv under ströbädden.

Sören Astrup är en dansk veterinär som har många års erfarenhet av att arbeta med fjäderfä. Han har dels egen praktik i Danmark men samarbetar också med DLG/Svenska Foder och har genom detta besökt några av våra svenska gårdar.


Protaq – mot E.Coli bakterier

Protaq är en flytande produkt för användning i dricksvattnet. Produktens unika kombination av rena syror och mellanlånga fettsyror gör att den är effektiv mot både gram negativa (som E.Coli) och gram positiva (Clostridium perfringens) bakterier. Sänker också trycket av Campylobacter bakterier inför slakt.

Till kycklingar så används den med fördel i förebyggande syfte under kycklingens första levnadsvecka. Lyckas man hindra tillväxten av E-coli under denna viktiga vecka så fås en positiv effekt på lägre dödlighet och mindre mängd benproblem, som ofta uppstår som en följd av E.Coli-infektioner.

Dos: Använd 0,8 liter Taminco Protaq LF3 till 1000 liter dricksvatten. Blanda 0,8 liter Protaq LF3 i 10 liter vatten och dosera med 1 % till vattenlinjen. Bäst är att uppnå ett pH om 4,0 till 4,5 i vattnet efter tillsats. Det uppnås oftast med en inblandning mellan 0,5 till 2 liter per 1000 liter vatten. pH under 4,0 kan påverka foderintaget negativt och bör därför undvikas.

För kalkoner rekommenderas Protaq att användas under de första 10 dagarna och därefter 3 dagars stötbehandling varvat med 4 dagar upp till och med 8 veckors ålder. Var extra noga med att ha koll på ditt pH om du har kalkoner då dessa är extra känsliga mot för lågt pH i vattnet.

Protaq kan även användas till värphöns, förslagsvis under upp-värpet.


Intra Calferol

För dig som vill ge dina kycklingar eller värphöns en extra boost.

Intra Calciferol är ett flytande tillskottsfoder innehållandes mineraler och vitamin D för att främja benbildningen eller äggskalskvalitén. Produkten innehåller en kelaterad form av kalcium och magnesium som enklare tas upp av djuret. Magnesiumet är en viktig komponent för bildandet av ben och skal. Vitamin D behövs för att absorbera kalcium. Även om vi har en maxnivå av Vitamin D i våra foder så upplevs det ibland att man får en gynnsam effekt av att ge extra på gårdsnivå.
Till kyckling så ges Intra Calferol i förebyggande syfte vid dag 4 och 12 med 1,5 l Intra Calciferol per 1000 liter vatten. (0,15%). Vid benproblem så används produkten i 3 dygn med 1,5 l Calciferol per 1000 liter vatten.

För värphöns så ges det en gång i veckan i förebyggande syfte eller 3 – 7 dagar i rad om problem uppstår. 1 liter per 1000 liter vatten.


Bild på en kupad hand som håller i sapnnmål
Analysera din spannmål

Med det varma och torra vädret vi har på många ställen i landet så ser det ut som om vi går emot en tidig skörd. När du väl tröskat din spannmål och ska använda det till dina fjäderfä så hjälper vi dig gärna att analysera spannmålen för att sätta ihop ditt foder på bästa sätt.

Något som är viktigt att tänka på är att proteinet i vete beräknas olika beroende på om det ska gå till bröd eller foder (faktor 5,7 eller 6,25). Viktigt är också att tänka på om proteinet är uttryckt i Ts eller i vara. Be gärna din säljare om hjälp om du är osäker på att tolka ett analyssvar!


Toppenresultat i tuppen

Det ser riktigt bra ut i Tuppen för Svenska Foder. De kycklingar som får foder från Svenska Foder klättrar stadigt uppåt i sin medelvikt samtidigt som foderkvoten var den bästa någonsin nu under våren. Att göra ett foder av hög kvalitet och som har en jämnhet är viktigt för oss. Därför är vi extra glada över att se det fina resultatet i Tuppen. Det visar först och främst att vi har duktiga och kunniga uppfödare och vi är glada över att dom har valt oss som foderleverantör men det visar också att vi levererar ett foder som ger möjlighet att nå ett stabilt och riktigt bra resultat.

Vi arbetar ständigt för att förbättra vårt foder, dels genom en löpande produktutveckling, men en annan viktig del är det arbete som vår fabrikspersonal gör. Det arbetas löpande med att öka kvalitén på fodret som tillverkas och i en bransch med små marginaler är det viktigt att alla delar är på plats för att resultatet ska bli topp!


Kontaktpersoner inom fjäderfäfoder på Svenska Foder!


Joachim Brahce
Säljare & Försäljningsansvarig Fjäderfä
Säljområde: Skåne, Blekinge, Småland, Kalmar
Tel: 010-130 29 02


Hanna Johansson
Säljare Fjäderfä
Säljområde: Halland, Västra Götalands Län
Tel: 010-130 29 74


Thomas Hullberg 
Säljare Växt, Fjäderfä
Säljområde: Sörmland, Närke, Östergötland, Västmanland
Tel: 010-130 29 06


Kategorier i: