Röst från fältet – Tip Topp

Per Segersson, Tranberga Säteri, Ydre

Alla mina kor äter Svenska Foders kraftfoder och i åtminstone 12 år har alla nykalvade fått Tip Topp i början av sin laktation, inleder Pelle.

Basen i kornas foderstat är gräsensilage ensilerat i tornsilos och ett färdigfoder. Utöver det får de Tip Topp de första 90 dagarna i laktationen. Tillvänjningen börjar på 0,5 kg per ko och dag under sintiden och maximalt utfodrar jag 4 kg per ko och dag, berättar Pelle.

Redan för drygt 12 år sedan var det risken för energibrist hos nykalvade kor som var största anledningen till att jag valde att prova Tip Topp, och det fungerar utmärkt än idag, berättar Pelle. En nykalvad energiförsörjd ko har bästa förutsättningarna för att komma igång direkt från start, visa bra och tidiga brunster och som grädde på moset en ökad mjölkproduktion, fortsätter Pelle. Och på tal om grädde… säger Torbjörn Larsson som varit Pelles säljare under alla år. Färdigfodret till korna är ett av Svenska Foders fetthaltshöjande foder, Rosa Grädde eller Rosa Fett, beroende på proteinbehovet i foderstaten.

Fakta:
Antal kor: 80 st
Ras: Holstein/SRB 65/35
Mjölkavkastning: 11 000 kg ECM
Mjölkningssystem: Uppbunden ladugård
Mjölken levereras till: Arla