Neubacid innehåller organiska syror som verkar för en bättre tarmhälsa och stöttar fåglarna vid störningar orsakade av bakterier som E.coli och clostridier.
Vad gör Neubacid?
Förutom en kombination av de organiska syrorna myrsyra och propionsyra innehåller Neubacid BG även smörsyra och glukonsyra. Myrsyra och propionsyra har en väl beprövad effekt på tarmhälsa och näringsutnyttjande.
Smörsyra och glukonsyra är aktiva senare i tarmsystemet vilket ger en bred och effektiv verkan. Smörsyra bidrar med energi till tarmslemhinnan vilket stärker och skyddar tarmcellerna. Det ger en positiv verkan på näringsutnyttjandet och balanserar tarmfloran.
Vad är smörsyra & glukonsyra?
Smörsyra produceras hos fåglarna av ett litet antal bakterier när de bryter ner fibrer och framförallt i bakre delen av tarmsystemet. Glukonsyra är ett naturligt förstadium till smörsyra som i bakre delen av tarmkanalen omvandlas till smörsyra.
Genom tillskott av Neubacid BG via dricksvattnet höjs smörsyranivån i fåglarnas tarmsystem vilket förstärker de positiva effekterna.
Användning av Neubacid
Värphöns
- Lämpligt att ges under uppvärpet i förebyggande syfte som en 3-dagars dos var eller varannan vecka.
- Vid tarmstörningar eller för att stötta balansen i tarmen bör produkten användas 5 dagar i sträck.
- Börja hellre med en låg dos och trappa sedan upp för att vänja hönsen.
Dosering
- Dosera mellan 0,2 – 0,8 liter Neubacid BG per 1000 liter dricksvatten beroende på dricksvattnets hårdhet.
- För 10 000 värphöns åtgår drygt 1 liter per dygn.
Matfågel
- Används med fördel i förebyggande syfte underkycklingens första levnadsvecka.
- Vid tarmstörningar eller för att stötta balansen i tarmen senare under tillväxten bör produkten användas 5 dagar i sträck.
Dosering
- Dosera mellan 0,2-0,8 liter Neubacid BG per 1000 liter dricksvatten beroende på dricksvattnets hårdhet.
- För 10 000 kycklingar går det åt ca 2,5 liter första veckan.
- För äldre kycklingar är åtgången ca 0,4-1,8 liter per dag per 10 000 kycklingar beroende på vattenintag och dosering.
Att tänka på vid användning
Doseringen kan variera beroende på drickvattnets hårdhet. Eftersträva alltid ett slutligt pH på ca 4,5. Ett pH under 4,0 kan påverka foderintaget negativt.
Produkterna ska endast användas om vattenlinjerna är ordentligt rena och biofilm borttagen eftersom syran löser upp eventuell biofilm, som då kan täppa igen vattennipplarna. Detta är en mindre risk i kycklingstallar som har en kort omgångstid (förutsatt att vattenlinjen är ordentligt rengjord innan insättning), men blir en större risk i ett värphönsstall, om systemet inte flushas regelbundet (exempelvis med CID 2000) eller om det används syra redan från insättning.
Används ett reningssystem med oxider måste doseringen av syran anpassas för att vattnet ska hålla det pH som rekommenderas för vattenreningssystemet (ofta runt 5,5-6,5). Detta kan medföra att syran får doseras med en lägre nivå och därmed sjunker effektiviteten. Det är att föredra om vattenreningssystemet kan stängas av i samband med tillförsel av syra.
Syra ska inte användas samtidigt som vaccin tillsätts via vattnet.
Här hittar du produkten
Kontakta din säljare för att ta reda på mer om produkten.