Search
Close this search box.

.

.

Bra foderval vid grovfoderbrist

Vi har ett antal foder att välja bland för att få ihop en väl fungerande foderstat även när det saknas grovfoder. Dels har vi de nya Tuva Grov och Tuva Snabb att tillgå. Rosa Grönmix finns sedan länge i sortimentet. Andra bra val som tillför mycket skonsam energi är Rosa och Topp samt Tuvasortimentet. Nedan hittar du lite praktiska råd. Utgå från hur det ser ut på din gård.

Något begränsad mängd grovfoder av normal kvalitet

Vill du fodra ett färdigfoder rekommenderar vi att du väljer ett Rosa, ex: Rosa Energi. Öka givan jämfört med ett normalt år. Fodrar du egen spannmål, drar du ner spannmålsgivan något och kompletterar med ett energirikt men skonsamt Topp, förslagsvis med lite lägre proteinnivå än normalt. Då finns det utrymme att öka givan för att få in den skonsamma energi du behöver.

Starkt eller mycket starkt begränsad mängd grovfoder, men av normal kvalitet

Tuva Grov i givor anpassat efter mängden grovfoder i foderstaten så att du når en tillfredsställande fibernivå i foderstaten och en fungerande vom. Komplettera med ett energirikt men skonsamt färdigfoder, ex: Rosa 126. Behövs ännu mer fiber, välj Tuva Fiber. Har du egen spannmål rekommenderar vi att du kompletterar med Amino Topp. Behöver du få in ännu mer stabil fiber rekommenderar vi Tuva 27.

Grovfodret består mestadels av någon typ av halm eller grovt grovfoder

Tuva Snabb för att fylla på med smältbar fiber och lättillgänglig energi. Komplettera med lämpligt kraftfoder, ex: Rosa 129 och/eller Amino Topp.

Ingen möjlighet till mer än ett pelleterat foder

Välj ett Rosa och öka givan jämfört med ett normalt år. Ex: Rosa Energi. Välj Tuva Fiber när grovfodermängden är starkt begränsad. Fodrar du egen spannmål, begränsar du spannmålsgivan. Komplettera gärna med ett Topp som bidrar med mycket skonsam energi. Gå ner i proteinnivå, ex: Energi Topp och öka givan. Välj Tuva 27 när grovfodermängden är starkt begränsad. Här kan du läsa mer om de olika olika fodren som lämpar sig vid grovfoderbrist. Näringsinnehåll hitter du här.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: