Grisnytt Nr 3 2016

I Skrivande stund skiner solen och det råder en positiv anda i grisbranschen. Mycket tack vare en vår/förso-mmar med höga avräkningspriser, ett resultat av idogt arbete av många som under lång tid propagerat för den svenska modellen med låg antibiotikaanvändning och etisk djurhållning. Även de låga foderpriserna har bidragit till god lönsamhet den gångna tiden. I detta nummer kan ni bl.a. läsa om vår nyhet Prime Feed MilkCaps, lite om tvätt och desinfektion samt de senaste kommentarerna på råvarumarknaden. Jag önskar Glad Midsommar, en vilsam sommar och trevlig läsning

Försäljningschef Svenska Foder

Olof Månsson
Produktchef Grisfoder


Prime Feed MilkCaps

Bild på MilkCaps som är ett hygieniskt komplement till suggmjölken i torr form.

MilkCaps: ett hygieniskt komplement till suggmjölken i torr form. MilkCaps är ett nytt sätt att ge smågrisen mjölk både före och efter avvänjning. Framtagen med den speciella caps-teknologin.

Caps-teknologi

MilkCaps är producerat med den skonsamma caps-teknologi. Det betyder att de känsliga näringsämnena bevaras väldigt väl i mjölken. Den speciella caps-teknologin ger även flera andra fördelar framför produkter i mjölform:

 • Bättre hygien
 • Lättare att hantera
 • Icke hygroskopisk
 • Mindre spill

Användning i digivningsperioden

Bra utfodring av smågrisarna i digivnings-perioden är viktig. MilkCaps är en unik möjlighet att ge smågrisen en tidig tilldelning mjölkfoder.

Ökat foderintag under digivningen

 • Mindre viktminskning på suggan
 • Ökad avvänjningsvikt
 • Lättare och säkrare avvänjning
 • Lättare övergång till startfoder

Förbättra det vanliga smågrisfodret/startfodret med MilkCaps

För att få smågrisarna att börja äta smågris/startfoder tidigt kan det med fördel blandas det med MilkCaps. Vanligt förhållande är 15% MilkCaps och 85% foder. Detta kan justeras efter grisarnas vikt och ålder. Unga och lätta smågrisar ges mer MilkCaps och äldre tyngre grisar mindre. Blandningen fungerar utmärkt att tilldela i First Feeder automater.

Fördelar med att kombinera MilkCaps med smågrisfodret:

 • Tidigare och högre intag av foder
 • Bättre och lättare smältbart foder
 • Flexibel och lättanpasslig för att kunna utfodras efter smågrisens ålder och storlek
 • Kan användas i både pellets, pelletskross och i hemmablandat foder

Tilldelning efter avvänjning

För en smidigare avvänjning bör tilldelningen av MilkCaps fortsätta över och några dagar efter avvänjningen. Skiftet till avvänjnings/tillväxtfoder bör ske gradvis. Ett enkelt sätt att göra detta är att blanda MilkCaps med fodret.

MilkCaps en ovärderlig hjälp i arbetet mot 30 avvanda grisar per årssugga!


Produktchefens favorit: Chilli Snaps

Inte för den räddhågsne och en garanterad snackis till sillen!

 • En flaska (70 cl) Brännvin Special.
 • 3 färska röda chillifrukter, Ju starkare ju bättre.
 • Dela 2 av chillifrukterna och lägg i flaskan med Brännvin Special. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 dagar
 • Ta ur de delade chillfrukterna och ersätt med en hel. Det är snyggare.
 • Servera väl kyld!

Mina Sidor

Som ett steg i att vara mer tillgänglig för dig som kund har Svenska Foder lanserat möjligheten att följa era spannmålsinleveranser och registrera bulkorder via vår webb. Det betyder att du kan lägga bulkorder och följa dina inleveranser av spannmål 24 timmar om dygnet.

 • Mina Sidor Bulkorder finns även tillgänglig som app till din mobil. Registrera ditt Mina Sidor-konto och logga in antingen i appen eller på webben!

Gå in på: https://minasidor.svenskafoder.se och registrera dig. Du hittar även appen Svenska Foder Order (Obs! Endast Bulkorder) via Play Butik eller App Store.


Kort & Gott om tvätt & desinfektion

Ett av de viktigaste råden för att minska smittryck och förekomst av diarré är att tvätta stallarna mellan varje omgång.

 • Vatten gör det inte helt rent, därför är det nödvändigt att använda rengöringsmedel.
 • Rengöringsmedel verkar på de nästan osynliga beläggnin- garna av fett och proteiner som finns kvar efter grovtvätten.
 • Om fett- och proteinbeläggningar inte avlägsnas försämrar det effekten av en efterföljande desinfektion. Beläggningarna håller också kvar fukten i betongen och gör det svårare att få stallarna helt torra.
 • Vi rekommenderar rengöring med Allround Såpa som löser upp hinnor av fett och protein. Därefter rekommenderar vi decinficering med Virocid som avdödar alla mikroorganismer. (Har du djur i stallarna så ska du istället välja Virkon S som desinfektions- medel).
 • Glöm inte en ordentlig tom tid så att stallarna hinner torka upp ordentligt!

Marknadsorientering – proteinråvaror och spannmål

Pontus Eriksson, inköpschef råvaror och Per-Arne Gustafsson, spannmålschef

Bild på en skördetröska på ett vetefält

Efter en tid med låga priser på såväl proteinråvaror som spannmål har vi nu ett trendbrott. Särskilt på proteinråvaror. Marknaden domineras för närvarade av spekulation och väder.

Efter en vinter/vår med rekordskördar av soja i ryggen i Sydamerika förra våren och sedan USA i höstas började våren med bra prognoser av kommande skördar först i Brasilien sedan Argentina. Brasilien gick mot en ny rekordskörd och sedan började Argentina att skörda, då händer det. Skyfall i Argentina vilket är det första negativa på lång tid för sojan, skörden blir försenad och man tappar volymer, det spekuleras med allt mellan 2-6 milj ton lägre skörd än förväntat. Samtidigt blir det stopp i export från Argentina då det inte kommer fram vara till hamnarna.

Köparna vänder då fokus till USA och Brasilien för att få vara till sin produktion. Investerings fonderna som legat korta i sina positioner (sålt mer än de köpt) får blodad tand och öser in pengar i soja komplexet och detta gör att marknaden stiger våldsamt.

Vad sker här och framåt? Nu håller man på och sår i USA och det har gått bra men marknaden kommer nu in i en så kallad vädermarknad där det kommer spekuleras i väder och vind. Om det blir en bra eller ännu bättre skörd än estimerat så kommer vi säkert se fallande priser och tvärt om, om det skulle bli sämre än väntat. Dock så skall vi inte tro att vi kommer tillbaka till de låga nivåer som var under våren 2016, för att detta skall inträffa så måste man se minst en rekordskörd i USA följt av en rekordskörd i Sydamerika under våren 2017 men till dess är det långt och mycket kan ske på vägen.

Rapsen stiger kraftigt av i huvudsak samma orsaker som sojan.

Bild på ett diagram som visar prisutveckling av sojamjöl (CBOT)

I tillägg har vädret i Europa också ställt till problem. Kraftiga regn främst över Tyskland och Frankrike har lokalt ställt till med stora översvämningar. Floden Seine som rinner genom Paris var som mest drygt 6 meter över normalt vattenstånd. I Norra Europa, Danmark, Sverige främst Öland, Gotland Kalmar, och Skåne samt i viss mån Balticum har det för torrt istället. Det är dock för tidigt att säga hur mycket av skördarna detta verkligen kommer att påverka. Trots stora lager av spannmål har priset gått upp några ören i ren riskpremie på Matif. På fysisk vara är priserna dock fortsatt oförändrade. Ytterligare en orsak till prisuppgångarna är att råoljan gått upp och har handlas över 50 dollar/fat, flera gånger hittills under juni.

Sammanfattningsvis är vi alltså just nu inne i en spekulativ vädermarknad som troligen fortsätter tills mer konkreta prognoser på spannmålsskörden i Europa samt soja skörden i USA kommer.


Kategorier i: