Grisnytt Nr 3 2018

Svenska Foder förstärker Grisgruppen

I skrivande stund är spannmålsskörden i hela landet i princip klar. Den varma och torra sommaren har, på de flesta platser både i Sverige och resten av norra Europa, som bekant medfört betydligt lägre spann-målsskördar än de senaste åren. Att detta kommer få konsekvenser för oss alla i Grisbranschen är klart.

Arbetet med att analysera vilka konsekvenser det får för oss alla på lång och kort sikt pågår för fullt på många håll. En sak som är klar är att foderpriserna i år kommer att vara betydligt högre än vanligt på grund av högre spannmålspris. Det viktigaste att tänka på i detta läge är att få ut så mycket som möjligt av vart kg foder. Att fortsätta jobba med management så att produktionen ligger på topp är det bästa sättet att uppnå detta. Vi på Svenska Foder jobbar stenhårt för att bli så effektiva som möjligt så att vi även i fortsättningen kan vara konkurrenskraftig affärspartner för dig som grisproducent. Ett led i detta var samgåendet med Fodermix AB i våras. Nu förstärker vi vår grisorganisation ytterligare genom att anställa två mycket kompetenta medarbetare på fältet.

I detta nummer presenterar vi kort vår nya medarbetare. Ni kan också läsa Pontus och Per-Arnes kommentarer till situationen på den för tillfället turbulenta råvarumarknaden.

Försäljningschef Svenska Foder

Olof Månsson
Produktchef/Försäljningschef Grisfoder


Magdalena Bengtsson – ny grisfodersäljare i Syd

Magdalena Bengtsson heter jag och jag är ny grisfodersäljare på Svenska Foder. Mitt upptagningsområde är Skåne, Blekinge och södra Halland och jag började 3 september.

Jag är utbildad husdjursagronom och har sedan juni 2016 arbetat som grisskötare i en integrerad besättning med ca 400 suggor. Där arbetade jag främst i smågrisproduktionen.

Jag bor utanför Kristianstad tillsammans med min sambo och dotter. Jag ser fram emot att träffas och undrar ni något så hör gärna av er.


Thea Kristensson  – ny grisfodersäljare i Öst

Jag heter Thea Kristensson och är ny grisfodersäljare på Svenska Foder. Jag bor i Järlåsa med min hund och sambo och kommer att utgå från Svenska Foders kontor i Grillby.

Tidigare har jag arbetat som råd-givare och grisskötare. Med mina kunskaper inom foder, produktionsrådgivning och uppföljning är jag övertygad om att jag kan erbjuda en bra helhetslösning till ditt företag för att bidra till ökad produktivitet och lönsamhet. Ser fram emot att träffa dig!


Marknadsorientering

Proteinråvaror

Av Pontus Eriksson, Inköpschef råvaror

Sojapriserna är under press då handels-kriget mellan USA och Kina fortsätter med tullar etc. Kommande skörd i USA ser ut att bli rekordstor. Det och annullerade köp från Kina fortsätter att ge en stor osäkerhet i marknaden.

Sydamerika planerar stor sådd av soja vilket gör, att om allt går bra, så kommer det finnas gott om soja i världen närmsta året. Men innan den skörden är i hamn så kommer många faktorer ha inverkan.

majsfält

Spannmål

Av Per-Arne Gustafsson, Spannmålschef

Spannmålspriset i USA har senaste tiden backat på grund av handelskriget mellan USA och Kina. Den 15 september kom USDA med en prognos på rekordavkastning på amerikansk majs i sin WASDE rapport. Det tryckte ner majs och vete till lägsta nivån sen i början av sommaren.

I Europa har priserna gått ner en bit, mest på grund av skördepress från Ryssland. Det har regnat i torra områden runt Östersjön vilket gjort att majsen ser bättre ut även här. Jag tror dock att det är en tillfällig press och att priserna kommer att gå uppåt när marknaden absorberat/ köpt på sig av skörden.

Priserna i Sverige ligger dock kvar på den höga nivån trots lägre priser i Europa, vilket beror på att det är här, det är störst brist på spannmål.


Kategorier i: