Grisnytt Nr 6 2016

God jul & Gott nytt år!

Ytterligare ett händelserikt år har snart passerat. Ett i stort sett bra år för grisproducenter i Sverige. Ett år med diskussioner om bl.a. svanskupering i Europa och MRSA i Danmark som har bidragit till en högre betalningsvilja för svenskt fläsk.

I detta brev presenterar jag vårt grisningsfoder Sugg Prep 70 som mottagits väl på marknaden. Som vanligt kan ni även läsa om aktuell marknadssituation för spannmål och protein.

Försäljningschef Svenska Foder

Olof Månsson
Produktchef Grisfoder


Sugg prep 70

Sugg Prep 70 är ett grisningsfoder med fokus på fiberbalans för en lättare grisning och livskraftigare spädgrisar. Grisningen innebär en stor påfrestning på suggan. Förutom detta skall hon samtidigt byta miljö och foder. Att ersätt en del av digivningsfodret med Sugg Prep 70 runt grisningen ger henne en skonsam övergång och de bästa förutsättningar för en snabb och smidig grisning. Sugg Prep 70 ger mindre förstoppning, mer energi till grisningen, kortare grisningsförlopp och bättre råmjölk.

Forskning visar att rätt fiberbalans i fodret under grisningen räddar en gris per kull. Sugg Prep 70 innehåller en kombination av olika fiberkällor bl.a. betfiber, vetekli, havrekli, palmkärna och lignoselulosa som tillsammans med digivningsfodret ger optimal fiberbalans runt grisningen.

Sugans behov av aminosyror och protein är inte så högt just kring grisning. Det höga protein och aminosyra innehållet i digivningsfoder är då en belastning för henne.
Sugg Prep 70 i kombination med digivningsfodret ger rätt protein och aminosyra sammansättning i den kritiska perioden.

Självklart innehåller Sugg Prep 70 samtliga vitaminer och spårämnen. För att stärka suggan och smågrisen i en kritisk period är Sugg Prep 70 dessutom förstärkt med fiskfettsyror, fiskmjöl, selenometionen, toxinbindare samt probiotica.

Användning av Sugg Prep 70 i samband med grisning ger:

  • Skonsam övergång från dräktighet till digivningen
  • Snabb och smidig grisning
  • Färre dödfödda smågrisar
  • Vitalare smågrisar

Utfodringsrekommendationer:
Sugg Prep 70 används i perioden 14 dagar före grisning till 5 dagar efter. I torrfoderanläggningar ersätts ett kg av digivningsfodret med ett kg Sugg Prep 70 per dag. I blötfoderanläggningar ersätts 10-20% av den torra delen av digivningsfodret med Sugg Prep 70.

Alternativt:
Ett kg Sugg Prep ges tort och blötfodret dras ned med 7,3 MJ NEs per dag.


Marknadsorientering proteinråvaror & spannmål

Proteinråvaror

Pontus Eriksson, inköpschef råvaror

Sojaskörden i USA blev som tidigare prognoser visat mycket bra, detta är inräknat i dagens priser. Soja priserna på CBOT har rört sig sidledes (oförändrad) sedan september inom ett litet handels intervall. I Brasilien har sådden gått väldigt bra och som det ser ut nu kommer skörden igång rekordtidigt mot tidigare år. I Argentina har sådden inte kommit lika lågnt. Där kan vädret fortfarande ställa till det med så kallad vädermarknad. De senaste dagarna har vi sett lite stigande priser och det är helt väderrelaterat från Argentina.

Med de fakta vi har nu med är det svårt att ur fundamenta (faktiska lager, skördar, och sådd etc) se stigande priser. Den stora frågan efter valet i USA är vart valutan tar vägen. Dollarn har gått från 8,60 till 9,10 vilket ger högre priser på sojan i sek/kg. Ser vi framåt tror vi på en fortsat sidledes (oförändrad) marknad tills det kommer några riktiga nyheter som kan få marknaden att bryta iväg från en sidledes trend.

Spannmål

Per-Arne Gustafsson, spannmålschef

Temperaturen i Sverige skiftar kraftigt för närvarande, både från dag till dag och från norr till söder. + 8 grader i Skåne samma dag som det är – 30 i Norrland. I veckan var det – 5 på morgonen och sen + 8 på kvällen i Lidköping. Vad det får betydelse för nästa års skörd, återstår att se.

Temperaturen på världens börser har faktiskt varit betydligt jämnare, än man kunde förvänta sig efter presidentvalet i USA. I fredags den 9 december kom USDA med den sista tillgångs och efterfrågerapporten för i år. Ökad produktion på såväl vete,+6,5 miljoner ton, majs 9,2 miljoner ton och sojabönor 1,9 miljoner ton. För vete är den stora ökningen i Australien 4,7 mt men även förbrukningen i världen skrevs upp 3,3 mt. Sammantaget så är lagren av vete rekorhöga på 252,1 mt!

Både Matif och CBoT noterade något högre priser efter rapporten, vilket endast kan förklaras av att förväntningar fanns på ännu högre produktion och lager. OPEC har kommit överens om en produktionsminskning av råolja som även Ryssland stöder. Effekten efter beslutet lät inte vänta på sig, utan Brent oljan steg raskt över 50 dollars strecket. I skrivande stund ligger den runt 54 USD/fat. En intressant effekt av att råoljan stiger är att den ryska Rubeln också stärks, vilket gör rysk spannmålsexport mindre konkurrenskraftig. Argentina har vunnit några upphandlingar på vete till bland annat Egypten senaste tiden. Det ska bli mycket intressant att se om kvalitén fungerar hos köparna. Vi i EU bör hålla tummarna för motsatsen, att köparna inte är nöjda, för då kan vårt vete bli mer intressant.

Euron har försvagats sen Mario Draghi den 8 december sa att ECB kan tänka sig, utöka QE programmet även efter april 2017. Det kan också göra att priserna på Matif stiger några Euro ytterligare.

Håll koll på valutan och oljepriserna framåt, de påverkar kortsiktigt spannmålsmarknaden, mer än fundamenta och höga lager gör.


Mina Sidor på Svenska Foder

Som ett steg i att vara mer tillgänglig för dig som kund har Svenska Foder lanserat möjligheten att följa era spannmålsinleveranser och registrera bulkorder via vår webb. Det betyder att du kan lägga bulkorder och följa dina inleveranser av spannmål 24 timmar om dygnet.

  • Mina Sidor Bulkorder finns även tillgänglig som app till din mobil. Registrera ditt Mina Sidor-konto och logga in antingen i appen eller på webben!

Gå in på: https://minasidor.svenskafoder.se/ och registrera dig. Du hittar även appen Svenska Foder Order (Obs! Endast Bulkorder) via Play Butik eller App Store.

Nyhet i Mina Sidor!

Nu kan du aktivera och uppdatera tjänsten orderbekräftelse och/eller leveransbesked via mail.


Kategorier i: