Lyckas man, bör man berätta för andra om det

I Danmark har DLG arbetat under flera år med Risk Management (RM) och man har många goda historier om hur lantbrukare gillar den formen av affärer. En sådan är Martin Sortkilde på Sortkildegaard på Själland. Martin ville försöka tjäna lite extra på sin höstveteskörd, utan att äventyra hela verksamheten. Det visade sig vara en god idé.

Sortkildegaard är en av de större verksamheterna på Själland i Danmark. Martin Sortkilde driver gården tillsammans med sin fru Helle Sortkilde. Att bedriva ett modernt lantbruk i dagens Danmark gör att det är mycket att hålla koll på och mycket omkostnader. Martin Sortkilde hörde talas om Risk Management via sin säljare i DLG under förra året. Och det var en kombination av väder och marknad, som gjorde att han kastade sig ut i ett Risk Management-kontrakt.

Såg det som en möjlighet

Min säljare förklarade vad det var, och jag tyckte det lät som en god möjlighet för vår verksamhet. Under 2018 var jag säker på att priset skulle stiga på grund av världsmarknaden och vädret, men jag hade ingen aning om när. Det är ju spekulanternas marknad, men jag tänkte att det borde ske ett eller annat framåt i tid, berättar Martin Sortkilde om varför han tog sitt första steg att göra affärer via Risk Management.

Det var viktigt för Martin Sortkilde at ge Risk Managment en riktig chans. Därför valde han också att teckna ett kontrakt på hela volymen av hans skördade vintervete.

-Vi testade för första gången i fjol. Vi tecknade ett kontrakt på höstvete, som sträckte sig till mitten av februari. Men jag stängde kontraktet redan i november. I ljuset av efterklokheten skulle jag kanske ha gjort det ännu tidigare, men jag var ändå mycket nöjd, säger Martin Sortkilde om erfarenheten med Risk Management, där han säkrade en vinst på 144 000 kronor för sin höstvete.

Samarbetet med säljaren

Under tidens gång var han mycket nöjd med den dialog han hade med DLG-säljaren, men han sökte även själv så mycket kunskap som möjligt om marknaden för att säkra den bästa möjliga utkomsten av kontraktet.

-Jag har kontakt med min säljare i DLG en gång i veckan. Så har vi ett telefonmöte där vi talar om vad som händer just nu. Det fungerade precis på samma sätt när det gällde Risk Management. Vi ringde och dryftade tankarna – det var utifrån dessa diskussioner jag fattade beslut. Det var ett bra sätt att fatta ett så ”riktigt” beslut som möjligt, berättar Martin Sortkilde.

Allt som allt har Sortkildegaard varit mycket nöjda med deras upplevelse av Risk Management. Och Martin Sortkilde är inte heller rädd för att rekommendera andra lantbrukare att utnyttja denna kontraktstyp.

– Jag har redan berättat för min erfagrupp om det. Om man har en sån framgång, måste man ju berätta om det för andra. Det samma gäller helt klart också om fiaskon, säger Martin Sortkilde och ler.

Läs mer om Risk Management och hur du kan minska din prisrisk och osäkerhet här >>


Kategorier i: , ,