Lundgrens Nyåkra ökade sin fetthalt

När fetthalten viker, vad gör man då? En sak man kan prova är Mega-Max. Det gjorde Lundgrens Nyåkra, med gott resultat.

Det är en av de första vårdagarna. Februari. Översvallande sol. Vi besöker Thomas Lundgren, som driver Lundgrens Nyåkra – den sydostligaste mjölkgården – tillsammans med sina söner Tim och Ted.

-Jag tog över driften av gården redan när jag var 22, och drev den tillsammans med far i ett aktiebolag, berättar Thomas. Nu är mina pågar 23, och det är strax dags för dem att ta över. Det känns bra. Jag har gjort mina timmar och mer därtill.

Idag brukar man 150 hektar, där huvudfokus ligger på vall, majs och foderkorn för djuren. Dessutom odlar de vete och raps och fram till i fjol även sockerbetor, vilket de fattat ett beslut att sluta med. De har tillgång till ungefär 25 hektar betesmark via betesarealer, som är naturskyddat område. För närvarande har de 110 mjölkande kor i ett stall byggt för 145 kor och har nyligen installerat robot nr 2.

Lundgrens Nyåkra har jobbat en del med sin fetthalt på senare tid. De fick ett tapp i fetthalten, vilket innebär ett avbräck för lönsamheten och Thomas talade med sin rådgivare, Jannike och Svenska Foders säljare Fredrik Johansson.

-Vi har legat på 4,2 i fetthalt tidigare, men så plötsligt föll det till 3,83, berättar Thomas. Det innebär ett märkbart inkomsttapp. Det är viktigt att testa nya saker om det kan hjälpa oss i produktion. Så när Fredrik tipsade oss om en ny produkt: Mega-Max, så tvekade vi aldrig.

Vad är då Mega-Max?

Mega-Max är ett mångsidigt fettillskott för mjölkkor som kan förbättra mjölkavkastning, mjölkfett, fertilitet och hull under hela laktationen. Fredrik Johansson som har fokus på vårt specialsortiment FarmPack, där vi har high-end produkter som kan åstadkomma den där lilla extra sjutsen i produktionen, säger om Mega-Max:

-Mega-Max innehåller Palmitinsyra och Oljesyra. Palmitinsyra ökar framförallt mjölkfettproduktionen. Oljesyran förbättrar fertilitet och hull. Dessutom innehåller Mega-Max ca 2,5 gånger så mycket energi som spannmål, vilket ger mer energi per tugga, och gör att stärkelse- eller sockerrika foderråvaror kan begränsas för att balansera foderstaten och minska pH-svängningar. Då gynnas de fibernedbrytande bakterier och kon får en högre fodereffektivitet.

-Eftersom vi såg att det behövdes ett lyft i fetthalten på gården, föreslog jag att de skulle testa produkten, fortsätter Fredrik.

Snabbt resultat

Det gav nästan omedelbart resultat.
-Jannike som är vår rådgivare räknade på produkten och vi behövde att fetthalten skulle gå upp 0,15 för att det skulle gå plus-minus-noll, säger Thomas. Redan efter en vecka var vi uppe på 4,4. Sedan har vi pendlat mellan 4,2 och 4,4.

Men det är inte bara att produkten fungerar i sig själv. Det är också viktigt att den är lätt att hantera.

-Vi har en fullfodervagn, konstaterar Tim. Det är lätt för oss att lägga till en ingrediens som Mega-Max. Vi behöver heller inte förändra något i blandningen för att testa. Hade det inneburit större förändringar i hanteringen, hade vi kanske tagit oss en extra funderare.

– Nu var det enkelt att testa, och fick bra resultat, avslutar han.

Fredrik Johansson och Thomas Lundgren

Dina FarmPack-säljare


Kategorier i: , ,