Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Marknadsorientering 15 maj 2019 

USDA

Senaste USDA-rapporten innehåller en del överraskningar. Prognosen inkluderade första prognosen för hösten 2019/20 och det var här överraskningarna låg.

Den globala veteproduktionen under 2019/20 förväntas stiga med 46 miljoner ton och slutlager med 18 miljoner ton. Produktionsökningen förväntas primärt att komma från EU, Ryssland och Australien. Den globala majsproduktionen under 2019/20 förväntas öka med 15 miljoner ton varemot slutlagerna förväntas falla med 11 miljoner ton.

Prisutveckling

Spannmålspriserna föll omgående markant efter att man släppt rapporten i fredags i förra veckan och måndag bjöd på ytterligare prisfall. Sent måndag afton vände stämningen dock tvärt på Chicagobörsen och ”lillebror” Matif följde i hälarna på USA. Vädret övertog den gula ledartröjan och föste fredagens USDA-rapport till sidan. Fonderna som länge har varit short i både vete och majs, fick kalla fötter och startade sent på måndagen en tillbakaköpsvåg. Sedan har marknaden varit på väg norrut.

Vädret

Generellt är så- och tillväxtförutsättningarna på det norra halvklotet goda, med vissa undantag. Dessa undantag är nu i den gula ledartröjan och marknaden är ytterligare på väg uppåt i skrivande stund. USA har länge varit plågat av för mycket nederbörd som i betydligt högre grad har försenat sådden av majs. Statu är nu att bara 31 % av den planerade arealen är sått, gentemot snittet på 5 år som är 67 %. Den optimala såtidpunkten för majs i USA är omkring den 10 maj och sådd efter denna tidpunkt minskar utbytespotentialen. Efter månadsskiftet maj – juni kommer man i USA att göra allvarliga övervägningar om att bromsa majssådden och istället gå över till sojabönor.

Handelskriget mellan USA och Kina rasar med oförminskad styrka

Senaste utspelet från president Trump i fredags är att lägga tull på import av olika kinesiska varor på 525 miljarder US Dollar motsvarande 4 974 miljarder SEK. Kina svarade direkt i måndags med liknanden medel. Nästa möte är fastställt till G20-mötet i Japan den 28-29 juni, så showen kanske kör vidare. Frågan är kanske hur intresserade Kina i verkligheten är i att få till ett snart avtal. Den afrikanska svinpesten, som härjar i Kina, har nämligen kraftigt reducerat deras importbehov för sojabönor till grisfoder.

Utsikterna

Vi befinner oss mitt inne i en vädermarknad och ett stort politiskt handelskrig. Summan av kardemumman för den nuvarande situationen återstår av se, men att det trots allt finns utsikt till en god och stor spannmålsproduktion under 2019 med därtillhörande begränsade möjligheter för stora prissvängningar.

Friskrivningsklausul: Informationen i denna marknadskommentar är utarbetad av DLG som inte påtar sig något ansvar för eventuella transaktioner som utförs på grundval av informationen – även vid de tillfällen då det gäller eventuella fel eller utelämnad information. Marknadskommentarerna speglar DLGs bedömning vid en viss tidpunkt, och denna bedömning kan därefter ändras utan föregående meddelande. Kommentaren ska inte tolkas som ett erbjudande eller en rekommendation för köp eller försäljning.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: