Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Marknadsorientering 26 mars 2019

Sådd av vårkorn i Europa drar norröver

Frankrike är färdigt, England är nästan färdigt, Tyskland är på god väg med cirka 25% sått och Skandinavien står på tur för att komma igång. Vårkornsarealen i Frankrike är cirka 100 000 hektar större än senaste året, och de kan därmed lätt täcka ett möjligt bortfall av England/Brexits årliga export av maltkorn på cirka 350 000 ton. Vårkornsarealen i Skandinavien är naturligtvis väsentligen mindre än förra året men är i princip bara tillbaka till normal storlek. Det är upplagt för en god försörjning av maltkorn, men nu är det upp till vädret att avgöra den kommande säsongens maltkornsbalans i EU.

På fredag kommer nästa USD-rapporten

Rapporten innehåller som alltid en värdering av den globala produktionen, förbrukning och slutlager, men denna gång kommer också storleken på de amerikanska spannmålslagerna per 1 mars 2019 samt en värdering av de amerikanska kornarealerna till hösten 2019. Fonderna är rekordshort i majspositionerna på Chicago-börsen och de senaste dagarna har de av fruktan för överraskningar i fredagens rapport köpt tillbaka en del av denna short position. Detta stödjer till del spannmålsmarknaden.

Vädermarknaden framöver?

Spanien, Portugal, Polen, Balkan och Ryssland behöver regn inom en nära framtid. Den centrala Mellanvästern i USA har varit plågat av översvämningar och de kommande veckorna ser det bara ut till att bli värre i takt med att snön smälter. I Australien är det däremot ett regnöverskott, och El Niño är under snabb utveckling i Stilla havet.

Okänt

Kinas-USAs handelsavtal ligger efter. Brexit-avtalet drar ut på tiden. Norra halvklotet går in i en ny växtodlingssäsong. Kommer den kommande USDA-rapporten att tvinga fonderna att köpa tillbaka Chicagos stora majspositioner i rask takt? Afrikansk svinpest i Kina har resulterat i en kraftig minskning av grispopulationen, som sedan augusti i fjol har resulterat i en minskning med 15%. Denna minskning är större än beståndet i Nordamerika, och USAs grisfutures har stigit med 27% på två veckor. Veteexporten från Ryssland och Ukraina ut ur Svarta havet minskar, och Ukraina ligger nära regeringens uppskattning på 8 miljoner. ton. Å andra sidan har EUs veteexport kommit igång ordentligt.

Utsikterna är osäkra

I denna typ av marknad är utsikterna för fortsatt stabilisering av priserna tydligt närvarande, men under de kommande månaderna kommer vädret att ha ett avgörande inflytande på prisutvecklingen. Spänn fast säkerhetsbältet!

Friskrivningsklausul: Informationen i denna marknadskommentar är utarbetad av DLG som inte påtar sig något ansvar för eventuella transaktioner som utförs på grundval av informationen – även vid de tillfällen då det gäller eventuella fel eller utelämnad information. Marknadskommentarerna speglar DLGs bedömning vid en viss tidpunkt, och denna bedömning kan därefter ändras utan föregående meddelande. Kommentaren ska inte tolkas som ett erbjudande eller en rekommendation för köp eller försäljning.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: