Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Rätt lagring av spannmålen förbättrar din ekonomi

Nu är skörden över för säsongen och runt om i landet ligger nu spannmål i lager. På en del håll vet vi att denna spannmål ligger något högre i vattenhalt än tidigare år på grund av en mer återhållsam torkning och grönskott. ”Det är nu den kritiska perioden för lagringsskador pågår. Om vi agerar målmedvetet vid problem, så avbryter vi på så sätt vidare försämring”, menar bland annat Ulf Thorpert, Laboratoriechef på Optilab.

-Det är otroligt viktigt att du fortsätter att ha full kontroll på alla dina partier, så att din spannmål inte råkar ut för olönsamma kvalitetsförsämringar, konstaterar Per-Arne Gustafsson, Spannmålschef för Svenska Foder. Kontrollera din lagrade spannmål rutinmässigt så att du inte sumpar din odlingsekonomi. En spannmålsvara som förändras i temperatur, tappar snabbt i värde om man inte ser upp.

För säkerhets skull, gör ett slutlagringsprov och skicka det till Optilab, så att vi kan kontrollera lagringsstabiliteten på din spannmål. (Vattenaktivitet aW, får max vara 0,70 mm.)

-Se till att rigga dina baggfällor i spannmålen, konstaterar Ulf Thorpert, Laboratoriechef i Optilab. Även om varan är torr och lagringsstabil ger spannmålsbaggar upphov till fuktbildning – som i sin tur genererar mögelhärdar och andra hygienproblem. Då måste man gasa sin vara.

Temperaturkontroll i samtliga behållare, givetvis mycket viktigt för att säkerställa att ingen temperaturökning sker.

-Har man vara som man är osäker på skall den köras runt eller på annat sätt luftas med några dagars mellanrum för att bryta eventuella fukthärdar, konstaterar Ulf Thorpert, avslutningsvis.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: