Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Utbildning kalvuppfödning

Utbildning ger nya, verksamma verktyg!

Under två dagar samlades Svenska Foders Nöt- samt Djur & Natursäljare för en vidareutbildning kring kalvuppfödning och hur man ger bäst förutsättningar för kalven att växa och bli stark och högpresterande. Med på utbildningen var Jan Druyts från belgiska företaget Nukamel som arbetar med att ta fram kalvnäringar. Carolina Johansson, produktchef nöt, som tillsammans med Rebecca Nilsson, produktchef ensilering och får, planerat dessa utbildningsdagar förklarar varför man valt att utbilda sig kring just denna fråga.

-Tillväxten av kalven är oerhört viktig för den framtida produktionen, säger Carolina Johansson. Den inledande perioden i kalvens liv är också då man kan påverka som mest – en mängd faktorer i kalvens olika tillväxtfaser – för att förbättra kalvens framtida produktion.

-Detta är viktigt att våra säljare har med sig. Vi vet att de redan idag har stor kännedom om detta, men vi ville ge dem chansen att ytterligare fördjupa sig i området.

Jan Druyts från Nukamel menar att mellan vecka 2 och vecka 8 i kalvens liv, då har man som störst chans att påverka utvecklingen och den framtida funktionen av de mjölkproducerande cellerna i juvret. Om man griper detta tillfälle, som inträffar en gång i livet, då märks det också i framtida mjölkproduktion. Ökas tillväxten på kalven under den här viktiga perioden med 100 gram per dag, ökar man även mjölkavkastningen med 1 kg mjölk per ko och dag.

-Det är en ansenlig mängd, som ger stor påverkan på framtida resultatet. Om man bestämmer sig för att göra rätt, konstaterar Rebecca.

-Ett råd som Jan kom med var att då avvänjningsperioden närmar sig, ska man inte, som många gör idag, spä ut kalvnäringen och fortsätta ge kalven samma volym. Istället ska man bibehålla samma koncentration och istället minska givan. Då får kalven möjlighet att vänja sig vid att istället dricka vatten och äta av avvänjningsfodret – övergången blir smidigare.

Det vill säga om givan mjölk minskas successivt kommer kalven tidigare att äta en större giva kraftfoder. Detta gör avvänjningen mindre stressande för kalven och ger den chansen att bibehålla sin tillväxt även under avvänjningsperioden.

Nukamel har under 60 år tagit fram och arbetat med kalvnäringar för att ge de bästa förutsättningarna för hälsosamma kalvar som utnyttjar sin genetiska potential till fullo genom en optimal tillväxt utan att bli feta eller få hälsoproblem. För att åstadkomma rätt resultat måste man också ha rätt råvaror. För att få en uppfattning om vad kalvarna får i sig, fick säljare och produktansvarig möjlighet att smaka på olika råvaror som finns i kalvnäringarna och komma med utlåtanden om hur de smakade och om de trodde att kalvarna skulle tycka om det.

Carolina Johansson, Rebecca Nilsson och Jan Druyts i diskussion om utbildningens föremål: kalvnäring.

– Vi jämförde också olika kalvnäringsprodukter, blandade i 50 gradigt vatten och tittade på hur snabbt respektive långsamt de olika produkterna löste upp sig och diskuterade runt vad som gör en bra kalvnäring kontra en dålig, berättar Carolina Johansson.

Dag två i utbildningen innefattade två gårdsbesök. Ett på Danneborgs gård i Svalöv, och ett på Bjärsgård i Klippans kommun. Det var två uppskattade besök som gav en inblick i två professionella lantbruk med olika inriktning.

Två gårdsbesök gjordes under utbildningen. Detta var väldigt uppskattat av deltagarna:
– Båda gårdarna utför ett medvetet arbete för att ständigt hitta förbättringsområden genom att mäta de åtgärder som görs hos kalvarna och analysera om de gör någon reell skillnad på själva resultatet, säger Rebecca Nilsson 

Danneborgs gård föder årligen upp 1 500 mjölkraskalvar. De kommer till gården vid 14 dagars ålder och slaktas som mellankalv eller ungtjur. Bjärsgård driver mjölkproduktion med 600 st mjölkkor.

– Båda gårdarna utför ett medvetet arbete för att ständigt hitta förbättringsområden genom att mäta de åtgärder som görs hos kalvarna och analysera om de gör någon reell skillnad på själva resultatet, berättar Rebecca.

– Det var mycket inspirerande och lärorikt att få ta del av, avslutar Carolina Johansson.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: