Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Utnyttja potentialen med AminoBalans

Ekonomi och djurvälfärd hänger ihop. Om du vill få en bra utveckling och en bra produktion på dina slaktgrisar måste du se till så att de mår bra. Då hjälper AminoBalans, säger Olof Månsson, Produkt- och försäljningschef för Grisfoder på Svenska Foder.

Dagens tillväxtgrisar och slaktsvin har en mycket hög tillväxtpotential. Men hur utnyttjar man denna bäst?
Om slaktgrisfodret inte är välbalanserat överutfodras djuren oftast för att de ska få i sig det protein de behöver för att växa. I sig har grisen inget behov av protein, utan vad grisen behöver är aminosyror – som fungerar som byggstenar i grisens proteinbildning (tillväxt).

-Ett tiotal av dessa aminosyror är livsnödvändiga och sådana som inte grisen själv kan tillverka, säger Olof Månsson. Vi måste därför tillföra dem via fodret. Och för att utnyttja tillväxtpotentialen hos dagens grisar maximalt utan att äventyra deras välbefinnande är det viktigt att det är en bra balans mellan de olika aminosyrorna och att proteinnivån inte blir för hög.

-För mycket av någon aminosyra eller för mycket protein blir en belastning för grisen. Detta kostar energi vilket innebär att det går åt fler kg foder per kg tillväxt (sämre foderutnyttjande). Dessutom ökar risken för tillväxt av skadliga bakterier och diarré. Näringsämnena går så att säga rakt ut på gödselhögen.

Detta är inte någon ny kunskap, men är lika aktuell som tidigare.
-I det koncept Svenska Foder tagit fram – AminoBalans – tittar vi på alla grisens livsnödvändiga aminosyror, konstaterar Olof. Med hjälp av råvaruval och flera rena aminosyror kan vi balansera nivån på alla aminosyror i fodret, utan att behöva belasta grisen med ett skadligt proteinöverskott.

Innehållet av de olika aminosyrorna i fodret AminoBalans är balanserat gentemot varandra för att motsvara grisens behov. Tillväxtpotentialen utnyttjas maximalt utan att riskera att grisarna blir lösa i magen eller tappar i fodereffektivitet.

-Det gör att våra producenter inte bara får ett foder med perfekt balans mellan aminosyrorna, utan också en positiv balans i plånboken, avslutar Olof Månsson.

Logotype för AminoBalans

AminoBalans
• rätt nivå
• rätt balans
• rätt aminosyror

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: