Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Vilka lösningar finns då vi saknar grovfoder?

Grovfoderbristen i år har självklart slagit på alla håll, även för får. Rebecca Nilsson, Produktchef Får, konstaterar att det alltid finns en lösning.

När man kommit så långt att man inventerat och analyserat sitt grovfoderlager, måste man ta ”baggen” vid hornen och fokusera på det man faktiskt har. Det viktiga är alltså inte vad som fattas.
-En annan viktig fråga man måste ställa sig är: vad är det egentligen vi fodrar med? Vad innehåller det? Vilka egenskaper har det? Är det något jag kan tillföra som saknas?

Svenska Foder har flera olika kraftfoder som passar till olika förutsättningar i din verksamhet. Det finns många möjligheter, beroende på vilka kvantiteter som finns att tillgå och hur grovfoderanalysen ser ut: är det spätt eller grovt med mycket eller lite råprotein, energi etc.? Låt oss titta närmare på det.

Glöm inte bort Fiolsortimentet, som är vårt ordinarie kraftfodersortiment för får- mycket skonsamt och fungerar till alla typer av grovfoder. Fiol innehåller tillsatta vitaminer och mineraler anpassade för får. I Fiol sortimentet ingår dock inte någon tillsatt koppar. Istället får man komplettera med passande Deltamin Mineralfoder som finns både med och utan koppar beroende på vilket behov din besättning har.

I vårt sortiment med grov-foderersättande kraftfoder finns det tre alternativ. Rosa Grönmix är trotjänaren som funnits till och från i vårt sortiment i över 20 år och har producerats år då det varit brist på grovfoder.
-När grovfoderbristen i somras var ett faktum och grovfoderanalyserna tydde på att det fanns både riktigt späda partier och riktigt, riktigt grova partier fattade vi beslutet att vidareutveckla Rosa Grönmix i två riktningar, berättar Rebecca Nilsson. Ett som passar späda grovfoder och det heter Tuva Grov och ett som passar grövre grovfoder, som heter Tuva Snabb.
-Tuva Grov är framtaget speciellt för de tider då det saknas ensilage och stabil fiber, fortsätter Rebecca. Detta foder är en riktig grovfodersättare. Tuva Grov är flexibelt för att passa många olika djurkategorier och besättningsstorlekar och det levereras i både bulk och storsäck.

Om man istället har ett mycket grovt grovfoder eller fodrar med mycket halm är det Tuva Snabb som gäller.
-Tuva Snabb innehåller mycket betfiber och en liten del urea, säger Rebecca. De fibernedbrytande mikro-berna är i behov av ett icke-proteinkväve t.ex. urea. Betfibern har en hög smält-barhet och bidrar till mycket och skonsam energi. En kombinationen som fungerar utmärkt till halm eller riktigt grovt grovfoder med högt fiberinnehåll.

– Tänk på att eftersom Tuva Snabb innehåller urea ska de endast utfodras till djur med fullt utvecklad vom undvik därför utfodring av Tuva Snabb till lammen.

Varken Tuva Grov eller Tuva Snabb innehåller några tillsatta vitaminer eller mineraler vilket innebär att det passar till alla raser. Komplettera med passande Deltamin Mineralfoder.


Rebecca Nilsson
Produktchef Får- & lamm

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: