Spannmålsmarknaden 13 juni 2018.

USDA kom igår med sommarens första WASDE rapport (World agriculture supply and demand). För veteproduktionen 2018, så justeras den ned med 1 miljon ton i Europa, och 3,5 miljoner ton i Ryssland. Rysslands produktion sätts till 68,5 miljoner ton vilket känns något lågt då ryska estimat, i veckan trodde på 72-73 miljoner ton. För USA ökas produktionen något men det tas igen i förväntad ökad export. Man skriver också upp produktionen i Indien och förväntar en något lägre konsumtion globalt. Totalt sett ger det ökade slutlager för säsongen 18/19 till 266,16 miljoner ton. Vilket kan tyckas komfortabelt, men lagerökningen är störst i Kina, vilket inte berör den Europeiska marknaden nämnvärt. Börserna i Paris och Chicago reagerade positivt på rapporten och Matif steg 2-2,5 Euro/ton. Idag är vi dock, ner igen med ca 1,5 Euro/ton. 

För oljeväxterna, främst soja i rapporten så var det inte mycket nytt i stort sett oförändrad balans på sista raden. Priserna i Europa på raps pendlar mellan en förväntad lägre skörd och det stora inflödet av palm- och sojaolja som biobränsle till EU. Vilket minskar förbrukningen av raps kraftigt, en del producenter av rapsolja i till exempel Tyskland och Frankrike står stilla på grund av dålig lönsamhet, "chrushmargin". Det vill säga nettot efter inköpet av rapsfrö och försäljning av rapsolja + rapskaka/mjöl.

I Frankrike, Spanien, södra Tyskland, England och Baltikum har man fått normalt eller över normalt med regn. I Ryssland och Ukraina och norra Tyskland ser det nu torrare ut i vissa regioner. 

I Sverige och övriga norden, är det mycket torrt i stora delar av länderna. Vi har haft den varmaste och torraste maj i modern tid. Även juni har börjat på samma vis, dock har vädret blivit något svalare och bjudit på en del regn i Mellansverige de senaste dagarna. I södra Sverige endast lokal skurar. Väderprognoserna ser något blötare ut för resten av veckan och det skulle vara mycket välkommet med minst ett dagsregn. Vi räknar i skrivande stund med 25-30 % lägre skörd i Sverige totalt. Värst i södra Sverige.

Valuta: Riksbanken fortsätter på den inslagna vägen med minusränta och kraftiga stimulanser i marknaden. SEK är fortsatt svag, men trenden ser ut att ha vänt från de högsta nivåerna mot Euron nära 10,70 kr. För stunden ligger vi på cirka 10,15 SEK/Euro. Valutan har hjälpt oss att hålla exportpriserna uppe, när marknadspriserna legat lägre. Nu när marknadspriserna på framför allt vete men även maltkorn stiger, så minskar ökningen något i SEK, då SEK blir starkare.

Regnområdena och de stora lagren av spannmål i Europa, ser ut att hålla emot Matif för vidare uppgång. Vi tror på en fortsatt "vädermarknad" framåt, med ganska stora slag i priserna.

 

Per-Arne Gustafsson
Spannmålschef

Axving

Svenska Foder AB

Telefon
0510-828 00

Kundservice
020-83 00 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se

Alla kontaktuppgifter