Skörden fick större värde – Thomas valde Passivt kontrakt

En särskilt utmanande skörd 2018, fick Thomas Høj Arnum att investera i Risk Management hos DLG. Det gav honom nämligen möjlighet att optimera vinsten på både försäljning och köp av spannmål, samt köp av foder till sin gård.

I Outrup vid Varde i Danmark ligger Thomas Høj Arnums verksamhet, Højrupgaard. Här har han 500 mjölkkor och 700 hektar växtodling – där han odlar spannmål och grovfoder till korna. Han ska därför både köpa nötfoder och sälja sin spannmål. Detta var en anledning till att Thomas Høj Arnum köpte Risk Management hos DLG.

– Det har varit säkert att ha Risk Management. Det gjorde att skörden fick ett större värde än det som jag sålde den till i första omgången, men där jag samtidigt har kunnat köpa foder till mina djur, säger Thomas och fortsätter:

– Det är inte enkelt när man både vill sälja och köpa spannmål, och helst ska kunna tjäna på båda delarna. Risk Management var för mig ett redskap som fick dessa två saker att hänga ihop, säger han.

Handel i rätt tid med Risk Management

Det var under den utmanande skörden sommaren 2018 som Thomas investerade i Risk Management. Det är nämligen särskilt relevant i en oförutsedd marknad, eftersom de ger lantbrukaren möjlighet att känna sina köp- och försäljningspriser.

– Det är ett bra verktyg om man är osäker på om man handlar i rätt tid. Man tänka lite på det som en försäkring. Visst kan riskera att pengarna går förlorade, men här gick det bra, om man skulle ha nytta av dem. Jag var dock inte orolig i min situation, säger Thomas.

Han valde ett Passivt kontrakt, som hade ett naturlig slutdatum några månader senare. Han kunde dock såklart stänga produkten tidigare, och det valde han också att göra.

– Jag följde med dagligen i hur priserna rörde sig. Jag var också i nära kontakt med min säljare som räknade ut ett pris till mig en gång i veckan. Det var också i samråd med min säljare, som jag beslutade att det vid tidpunkten kunde betala sig att slå till. Det blev en stor vinst för mig, säger Thomas Høj Arnum.

Thomas Høj Arnum
  • Bekymrar vädersituationen dig?
  • Tvivlar du om riktningen på världsmarknaden?
  • Vill du minska din prisrisk och osäkerhet?
  • Saknar du kontroll och riktning, när du talar med din bank?

Då är Risk Management ett verktyg för dig. Det hjälper dig att minimera prisrisken och göra det enklare att planera dina investeringar, sätta budget och tala samma språk med din bank. 

Inom Risk Management-konceptet har vi två kontraktsmöjligheter. RM Aktiv och RM Passiv.


Kategorier i: , , ,