Spannmålspriserna en oförutsägbar mix

Årets skörd blev den lägsta på 150 år. Det har varit reducerade skördar på flera håll i Europa men värst drabbat har Skandinavien varit.

Den globala marknaden

I slutet på juli och början på augusti rusade priserna på vete iväg uppåt på Matif och i Sverige. Detta på grund av de skördenivåer som kommit in till landets spannmålmottagningar var betydligt lägre än de redan nedskruvade prognoserna visat. Under september lugnade Matif ner sig och framförallt den ryska skörden blev tillgänglig via Baltikum. Prisnivån i Sverige stannade också upp men gick inte ner nämnvärt trots en möjlighet för billigare import.

Precis som i Sverige har det varit torrt på många håll i världen och nederbörd har sällan varit så hett efterlängtad. Det har kommit en del nederbörd runt om i Europa och Svarta havet vilket har medfört att en större areal har blivit höstsådd.

Från den amerikanska majs- och sojaskörden förväntas det bli stora skördar. Och man har också här stora lager av både spannmål och oljeväxter. I skrivande stund har Mr Trump höjt tullarna på ett stort antal kinesiska varor in i USA. Kina har svarat med skyddstullar på bland annat jordbruksprodukter som soja, majs och vete. Priserna på Chicagobörsen har också gått ner i spåren av detta. Frågan är bara vem som drabbas värst av tullarna, dessutom så kan man fundera på var Kina ska köpa sitt stora behov av oljeväxter om det en betydligt mindre andel blir från USA…

Europa

I augusti kom en sammanställning om att både Polen och Frankrike har avslutat sin rapssådd. Dock saknas nederbörd och fukta i marken och risken kvarstår om rapsen överhuvudtaget kommer att gro. Som det ser ut idag ser rapsen ojämn ut i utvecklingen.

Eftersom det fortfarande är mycket torrt i marken är det många lantbrukare som avvaktar med rapssådden. I några länder, som exempelvis i Tyskland, brukar rapssådden vara färdigsådd vid denna tidpunkt. Men det rapporteras att det finns en del kvar att så och lantbrukarna avvaktar i väntan på nederbörd.

Veteexporten från Europa är mycket lägre än vad en brukar vara vid samma tidpunkt andra år. Hela 1 miljon ton ligger exporten efter, enligt Strategie Grains.

Nordamerika

I USA och Kanada löper skörden på av vårgrödorna. Stora delar av majsen och sojabönorna är fortfarande kvar, men däremot är merparten av vårvetet skördat. I Kanada har det kommit en del regn som har slagit av på takten och prognosen påvisar mer regn. Om vi ser till hur långt Kanada har kommit så är det ca 50 % och i linje med vad som brukar vara under snittet.

Svarta havet

Exporten ifrån Svarta Havet tuffar på och ligger i skrivande stund före fjolårets. Då ska man betänka att det finns cirka 16 miljoner ton mindre spannmål från området i år mot förra året. När bromsas exporten? Blir det en mjuk inbromsning eller kommer Ryssland en dag stänga gränsen som de gjorde för några år sen?
Räkna med en volatil fortsättning på priserna – i en oförutsägbar mix av obalanser av skördar, geografi, valutor, politik och flaskhalsar i logistiken – när det börjar bli kallt.


Kategorier i: ,