Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Sniglar, såtid och plantantal och mycket annat – Fokus i fält v 35

Var uppmärksam på Sniglar i höstrapsen

Det är viktigt att du ligger steget före sniglarna och detta gör du genom att kontrollera om det finns sniglar! Gör det till en vana att lägga ut ett snigelskydd i marken med lite lockmat som till exempel vetekärnor, och du får snabbt en bild av hur mycket sniglar du har på dina marker.

Den mest optimala bekämpningen av sniglar får du genom att sprida snigelgift på svart jord, innan sniglarna har tillgång till annan föda. Använd 4-6 kg Ferrex omedelbart efter sådd i riskområden på din mark.

Håll ett öga på om snigelgiftet försvinner. Gör den det så upprepa behandlingen tills rapsen är så stor att den inte längre kan ta skada av sniglarna.

Notera att snigelgift inte bör blandas med utsädet, eftersom det ger en allt för dålig effekt.

Regnfasthet och spridning av Ferrex

Spridda och kraftiga skurar är dessvärre vardag just nu. Vi gjorde för några år sedan test med Ferrex och Sluxx för och se hur regnfasta de två produkterna är – se bild ovan. Båda produkterna är stabila när det gäller regn och som man kan se på bilden håller de fint också efter så mycket som 60 mm regn. Sluxx mister dock mer av färgen jämfört med Ferrex.

Spridning av snigelgift kan ske med många skilda typer av spridare och med Ferrex har vi utfört test där man spridit upp till 36 m med goda resultat. Spridartabell för en rad spridare hittar du här 

Såtider och plantantal i höstspannmål

Södra Sverige

En god etablering är en av de viktigaste förutsättningarna för ett högt utbyte och därför bör det som utgångspunkt sås då man kan ha en god såbädd efter 1. september. Försöken i höstvete visar klart, att ju tidigare vete etableras, ju högre är utbytespotentialen.

När det väl är sagt så kall man dock vara uppmärksam på att den optimala såtidpunkten varierar från art till art, och att man bör ta hänsyn till förfrukt, sort, såbäddens kvalitet och inte minst förekomst av gräsogräs när man ska välja såtidpunkt. Tillexempel bör man på arealer med mycket gräsogräs utföra sådd 14 dagar efter den tidigast rekommenderande tidpunkten, tex om man har problem med renkavle.

Likaledes skall man vara uppmärksam på att tidig sådd ger större risk för rödsotvirus, större risk för liggsäd, ökad risk för utvintring och ökad mottaglighet för svampsjukdomar.

Mellansverige

Tidig sådd räknas från början av september och sen sådd till slutet av september och normal/optimal får väl räknas någonstans mittemellan. Vid såtidpunkt kring den 15. september så tycker vi ca: 400 grobara kärnor/kvm2 och mote slutet av sep kring 450 kärnor.

Nedan har vi listat några generella riktlinjer för den optimala såtidpunkten:

  • Höstvete, 1 års: 1 september till 25 september. För att minimera risken för rotdödare börjar man med 1 års markerna.
  • Höstvete 2 års: 15 september till 25 september på grund av risken för rotdödare.
  • Höstkorn 6rads: 5 september till 20 september
  • Höstkorn hybrid: 5 september till 20 september
  • Höstkorn 2rads: 10 september till 20 september, Höstkorn är den höstspannmålsart som är mest känslig för förändringar i såtidpunkt och bör inte sås för tidigt.
  • Rågvete: 1 september till 30 september
  • Råghybrid: 1 september till 30 september
  • På kalla lokaliteter bör plantantalet ökas med 25 plantor per m2
  • På arealer som odlas plöjningsfritt bör plantantalet ökas med 25 plantor per m2
  • På mycket styv lerjord bör plantantalet ökas med 25 plantor per m2

 

Plantantal

Ju tidigare sådd desto lägre plantantal, och därför stiger det optimala plantantalet från ca. 220 pl/m2 vid sådd 1 september till över 400 pl/m2 vid sådd i oktober. Det är viktigt att korrigera plantantalet efter förhållandena – man bör tillexempel korrigera med plus 25 plantor per m2 på kalla lokaliteter, vid plöjningsfri odling och/eller på mycket styv jord.

Scandinavian seeds utsädesguide hittar du HÄR

Välj certifierat utsäde

Certifierat utsäde, producerat på en auktoriserad utsädesfabrik, är din trygghet för att få en produkt av hög kvalitet och grunden för ett högt och stabilt utbyte. Certifierat utsäde är din garanti för:

Utsäde av bästa kvalitet med hög renhet, enhetlighet och hög grobarhet

Alla marker, där spannmålen används till utsäde, genomgås av auktoriserade markkontrollörer, som säkrar, att alla krav för utsäde är uppfyllda. På utsädesfabriken genomgår utsädet en mycket grundlig rensningsprocess med flera rensmetoder, där lätta kärnor, agnar, skadade kärnor mm. avlägsnas. Kvaliteten övervakas löpande av ett neutralt laboratorium.

Inga utsädesburna sjukdomar

Om det finns behov för betning, betas utsädet mot svampsjukdomar, samt en rad utsädesburna sjukdomar, som annars kan ge betydliga utbytesförluster i fält.

Ett enkelt och säkert val med möjlighet för kompletterande leveranser

Garanti för hög grobarhet och angiven tusenkornvikt, ger möjlighet att beräkna exakt antal planter i fält. Snabb och smidig leverans av utsädet, när du ska använda det.

Tillgång till nya högavkastande sorter

Genom att välja certifierat utsäde bidrar man till en fortsatt utveckling av nya och bättre sorter från förädlarna.

Glyfosat i stubb

Innan direktsådd och vid plöjningsfri odling finns ofta behov för bekämpning av plantor från spillsäd innan man sår höstgrödan på arealen. Den markbehandling som görs innan och i förbindelse med sådd är ofta inte tillräcklig för att bekämpa ogräset, så vi rekommenderar därför att ogräset bekämpas med:

  • 1,0 – 2,0 l Glyphomax 480 + Novabalance

Om gräsogräs som rajgräs har blivit tuvor är det viktigt att använda en förnuftig dos glyfosat på upp till 1 200 gram motsvarande 2,5 l Glyphomax 480 per ha.

Bekämpning av kvickrot och tistlar med mera

3-4 veckor efter skörden när kvickrot och tistel har god tillväxt uppnås den bästa effekten. När ogräset har den storleken kan vi få glyfosat transporterat ut i änden av rötterna och därmed uppnå den maximala effekten. Rekommenderad dos:

  • 3,0 l Glyphomax 480 + Novabalance

Hög dos för tistlar.

Avstånd mellan sprutning och jordbehandling

Börja inte med jordbearbetningen för tidigt. Det bör gå 2-10 dagar mellan sprutning och jordbehandling. Kortast tid, då det bara är fröogräs som skall bekämpas och längst tid om det är rotogräs som skall bekämpas. Sent på hösten bör det gå minimum 14 dagar.

Varför ska man tillsätta ett eller flera additiver till glyfosat?

Glyfosatmolekylen binder sig gärna med bl.a. calcium, magnesium och järn från sprutvattnet. Därmed blir glyfosatmolekylen inaktiv. NovaBalance förhindrar att glyfosaten binder sig till Ca, Mg och Fe. Novabalance säkerställer och optimerar även optimalt pH i sprutvätskan.

Dosering av additiver

Vattenhårdhet                                         NovaBalance                                             

Mjukt vatten                                               0,05 l pr. ha
Medelhårt vatten                                       0,10 l pr. ha
Hårt vatten                                                 0,20 l pr. ha

Kom ihåg att NovaBalance alltid skall tillföras sprutvätskan före glyfosaten!!

Sprutteknik

  • Man bör använda max 100-150 liter vatten per ha
  • Den bästa spruttiden är på morgonen utan förmycket dagg och med hög ljusintensitet under dagen.
  • För att undvika avdrift mot gräskanterna och grannens trädgård, bör alltid en avdriftsreducerande sprutteknik

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: