Under vintern har Svenska Foder haft en praktikant i sitt nöt-team, Naomi Viltestam, som studerar på Biologiska yrkeshögskolan i Skara. Naomi har haft som uppdrag att titta närmare på råmjölk eller råmjölksersättning. Och hur det kan användas som ett probiotiskt tillskott för att förebygga diarré hos kalvar. Här presenterar vi kort vad Naomi har kommit fram till i sin studie.
Naomi Viltestams arbete är ett bra exempel på hur praktikanter kan bidra med värdefulla insikter och forskningsresultat. Det gagnar både studenter och företag inom lantbruksbranschen. Svenska Foder fortsätter att välkomna praktikanter för att främja lärande och utveckling inom sektorn.
Bakgrund
Lantbrukarens insatser för att ge kalven en optimal start i livet är avgörande för dess långsiktiga hälsa och produktionsförmåga. Eftersom nyfödda kalvar saknar ett fullt utvecklat immunförsvar är de särskilt mottagliga för smittämnen i sin omgivning. Därför är en tidig tillförsel av högkvalitativ råmjölk av stor betydelse.
Därför är råmjölken så viktig
Det är inte bara råmjölkens näringsämnen och energi som är viktig för kalven, utan även immunglobiner (IgG) som fungerar som antikroppar och stärker kalvens immunförsvar de första levnadsveckorna. Enligt en av de studier som Naomi har tittat närmare på löper kalvar med en IgG-nivå under 10 mg/ml i blodet efter 24 timmar dubbelt så hög risk för sjukdom och död jämfört med kalvar med högre nivåer.
Statens Veterinärmedicinska Anstalt rapporterar att diarré är den vanligaste sjukdomen hos kalvar under tre månaders ålder. Diarré under den första levnadsmånaden kan leda till allvarliga konsekvenser, såsom ökad sjuklighet, högre dödlighet, hämmad tillväxt och en försenad första kalvning. Dessa problem resulterar i ekonomiska förluster för lantbrukaren vilket gör det viktigt att reducera risken för diarré och dess konsekvenser.
Under vintern har Svenska Foder haft en praktikant i sitt nöt-team, Naomi Viltestam, som studerar på Biologiska yrkeshögskolan i Skara.
Forskningsläge
Forskningen kring råmjölkstillförsel utöver den traditionella första utfodringen har ökat de senaste åren. Studier har visat att ett tillskott av råmjölk kan leda till minskad antibiotikaanvändning, högre tillväxt och färre dagar med diarré.
En studie från Kalifornien
Bland annat har en studie i Kalifornien, som genomförts på tre kommersiella kalvgårdar med mjölkras- och köttraskorsningar kunnat visa att de kalvar som fick ett tillskott av 70 g råmjölk i mjölkersättningen två gånger dagligen under de första 14 levnadsdagarna hade färre diarrédagar och behövde färre antibiotikabehandlingar än kalvar som enbart fick mjölkersättning. De kalvar som fick råmjölkstillskott uppvisade också en högre tillväxt under de första 28 dagarna.
Studie på 202 holsteinkalvar
En annan studie som Naomi tittat på har studerat effekten av råmjölkstillskott på 202 holsteinkalvar under de första 14 levnadsdagarna. Resultaten visade att kalvarna med råmjölksersättning hade en lägre förekomst av diarré, andningsproblem och navelinfektioner. Dessutom var behovet av antibiotikabehandling lägre i denna grupp.
Studie på effekten av förlängd råmjölksutfodring
Ytterligare en annan studie har undersökt effekten av en förlängd utfodring med råmjölk under två veckor och fann att detta förbättrade kalvarnas tillväxt och minskade risken för diarré och lunginflammation. Genom att ersätta en del av helmjölken med pastöriserad råmjölk ökade det totala intaget av torrsubstans, samtidigt som konsumtionen av helmjölk minskade. Kalvar som fick den högsta mängden råmjölk (700 g/dag) uppvisade bättre tillväxt, högre kroppsvikt vid avvänjningen och förbättrad foderomvandlingseffektivitet. De drabbades mer sällan av feber, diarré och lunginflammation jämfört med kalvar som endast fick helmjölk.
Diskussion
Olika studier har visat varierade resultat beroende på dosering och administreringssätt. Naomi har i sitt arbete även resonerat kring att gårdarnas startförutsättningar gällande miljö och hälsa kan haft stor betydelse för vilka effekter som märkts.
Hon anser att framtida forskning bör undersöka genetiska faktorer som påverkar kalvars upptag av immunglobuliner. Enligt en studie Naomi tittat på kan både råmjölkens kvalitet och kalvens förmåga att absorbera antikroppar vara genetiskt styrda, vilket öppnar upp möjligheter för avelsstrategier som stärker kalvhälsan. En bättre förståelse för dessa genetiska samband kan bidra till mer individanpassade utfodringsstrategier och en förbättrad hälsostatus hos kalvar vilket i sin tur skulle kunna minska uppfödningskostnaderna med hållbarare djur.
Slutsats
Naomi konstaterar att en av utmaningarna för producenten kan vara den praktiska hanteringen av råmjölk ute på gård. Som insamling, lagring och utfodring över lång tid. Samtidigt finns det många fördelar med hur en högkvalitativ råmjölk stärker kalvens immunförsvar. Eftersom antibiotikaresistensen är en växande utmaning, kan råmjölken vara ett sätt att hålla kalvarna friska på ett naturligt sätt. Och därmed en bra strategi för en hållbar och ansvarsfull djurhållning.
Mer studier kring råmjölk som behandling vid diarré behövs. Men att det finns mycket vinster att arbeta med råmjölk eller råmjölksersättning, det står klart.
Här hittar du råmjölksersättning och andra tillskott för nyfödda!