Id: 439852029843412 Id: 382686722207156 Id: 218022766449366
Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Koncernen Svenska Foder

Ett transparant och öppet företagande

Svenska Foder är uppbyggt på fem affärsområden: FODER, SPANNMÅL, VÄXTODLING, RETAIL och DOTTERBOLAG. Alla fem områdena är viktiga delar i den strategi vi arbetar för varje dag. De är viktiga var för sig med en egen affärsplan, men de går in i vartannat också, för att alla delarna hänger ihop. Vi pratar ofta i Svenska Foder om Helheten. Det gör vi för att vi förstår hur viktig den är både för våra kunder och för oss. Genom att ha ett transparant och öppet företagande ser vi snabbt hur de olika områdena korsbefruktar varandra och leder till nya tankar och idéer. Det är vårt sätt att möta framtiden! 

Svenska Foder ägs till 100 % av DLG-koncernen 

DLG-koncernen är en av Europas ledande verksamheter inom livsmedel, energi och byggvaror. Bolaget är en kooperation som ägs av 25 000 danska bönder med huvudkontor i Frederica, Danmark. Bakgrunden är dansk men visionen är global.  

Sedan bildandet av DLG 1898 av Danmarks första kooperativa jordbruksföretag har bolagets mål varit att förbättra jordbrukarnas produktionsekonomi. Det gäller fortfarande.  

De senaste 20 åren har DLG gått från att vara ett danskt företag enbart verksamt på den danska marknaden till att bli en ledande europeisk koncern med kontor i 18 länder. 

Våra 5 affärsområden

Svenska Foder är uppbyggt på fem affärsområden: FODER, SPANNMÅL, VÄXTODLING, RETAIL och DOTTERBOLAG. Alla fem områdena är viktiga delar i den strategi vi arbetar för varje dag. De är viktiga var för sig med en egen affärsplan, men de går in i vartannat också, för att alla delarna hänger ihop. Vi pratar ofta i Svenska Foder om Helheten. Det gör vi för att vi förstår hur viktig den är både för våra kunder och för oss. Genom att ha ett transparant och öppet företagande ser man snabbt hur de olika områdena korsbefruktar varandra och leder till nya tankar och idéer. Det är vårt sätt att möta framtiden!  

Foder

Varje dag producerar vi i Svenska Foder foder för nötkreatur, grisar, fjäderfä, får och hästar. Denna produktion hanteras i våra 5 fabriker runt om i landet som ligger i Hällekis, Västerlösa, Åhus, Tågarp och Vara. Vi tar fram olika typer av foder, som passar för olika typer av uppfödning och produktion. Vi använder råvaror med bra kvalitet oavsett om du utfodrar konventionellt eller ekologiskt. Fodertillverkning har vi både en lång och stor erfarenhet och kunskap om och vi är stolta över den kvalitet och det värde den skapar ute på den enskilda gården.  

Spannmål

Vi handlar med spannmål. Vi köper spannmålsvolymer hos dig som är lantbrukare, och säljer den vidare till kvarn- och livsmedelsindustri – samt på exportmarknaden. Som företag är vi också köpare av foderspannmål, till vår foderproduktion. Vi täcker in alla delar kring spannmålshandeln, och samarbetar nära med såväl spannmålsmäklare som via vårt moderbolag DLG. Vi har ett brett kontaktnät och lång erfarenhet av spannmålshandel – och samarbetet med dig som odlar spannmål, är också en ständig källa till nya tankar och idéer. Vi jobbar aktivt i marknaden med att köpa in spannmål. Med 3 större hamnar – Landskrona, Oxelösund och Uddevalla – lastar vi varje vecka ut svensk kvalitetsspannmål till kunder, främst i norra Europa men också till länderna runt medelhavet och Afrika. Vi har god efterfrågan på vete, maltkorn, havre och raps.  

Växtodling

Svenska Foder erbjuder ett stort sortiment av utsäde för både höst och vår, samt flertalet olika vallblandningar även ekologiska. Via Scandinavian Seed har vi lyckats förse den svenska marknaden med kvalitetsutsäde under många, många år. Att hela tiden bli bättre, är vår devis – på alla områden. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt utsäde eller vallblandning till din växtodling. Via vår säljorganisation kontaktar vi dig och lyssnar av vad du har behov för, vad du vill förbättra, och hur vi kan hjälpa dig. Vi strävar alltid efter att utveckla vårt sortiment för framtidens jordbruk. För oss på Svenska Foder är växtskydd en naturlig del i att producera livsmedel och foder. För att kunna bärga en hög skörd med minimal miljöpåverkan behöver våra grödor skyddas mot skadegörare och ogräs som kan uppstå i våra fält under odlingssäsong. Vi har också ett fullskaligt sortiment av växtnäring. Inom detta område utvecklas ständigt nya produkter, för att kunna ta växtodling till högre skördar och bättre kvaliteter. Växtodlingsområdet inom Svenska Foder samarbetar självklart nära både foder- och spannmålsområdet. Det som är vår styrka är att vi har och ser helheten. Alla delarna går in och korsbefruktar varandra. Det är så vi utvecklas.  

Retail

Retail är vårt samlingsnamn för vår verksamhet som ligger utanför direktförsäljning till lantbruket. Vi har en organisation som består av egna butiker, franchisetagare av varumärket Djur&Natur och rena återförsäljare. Inom detta segment säljer vi säckade varor och en mängd andra produkter direkt till konsumenter som köper via vårt butiksnät, våra franchisebutiker, våra återförsäljare eller vår webshop. Sammanlagt har vi cirka 250 försäljningsställen runt om i landet.  

Dotterbolag

I Svenska Foder-koncernen finns ett antal dotter- och intressebolag som bidrar till Svenska Foders resultat och passar väl in i bolagets struktur. Dotterbolagen och intressebolagen som arbetar inom olika områden, tangerar ändå Svenska Foders affärsområden, vilket bidrar till nytänkande och synergier.  

60 specialistsäljare för råd & utveckling

Nästan all vår försäljning sker via cirka 60 specialistsäljare som arbetar på fältet med direkta kundbesök och rådgivning. Vi har säljare inom alla områden från häst, spannmål, växtodling till foder och energi.

Svenska Foders dotter- och intressebolag

Nomus Skadedjursbekämpning

Nomus, 100% ägt 

Nomus Skadedjursbekämpning och Brandskydd är ett företag som arbetar inom lantbruks-, industri-, livsmedelssektorn och med fastighets- och försäkringsbolag. Företaget arbetar med att utveckla innovativa lösningar och nytänkande inom skadedjursbekämpning och brandskydd. Man tecknar serviceavtal och utför tjänster i ett nära samarbete med kunden inom fem affärsområden: Lantbruk, Industri, Brandskydd, Fastighet & Försäkring, Hamn & Fartyg. Nomus är ett helägt dotterbolag till Svenska Foder. 

 

Ekonatur-logotyp

EkoNatur AB, 100% ägt 

EkoNatur förmedlar organisk gödning och växtnäring för allt typ av odling och växtodling inom lantbruk, livsmedelsindustri, trädgård och för inomhusplantor såväl i växthus som för plantor på fönsterbrädan. Produkterna tillför mikro- och makronäringsämnen i jorden och växten. Viktiga ämnen som ökar mullhalten. Alla produkter kommer från gårdar och odlingar i Sverige och är godkända för ekologisk odling såväl för Sveriges lantbrukare som för konsument. Inom lantbrukssektorn är man en flexibel organisation med fokus på kostnadseffektivitet och optimering av transportlösningar.  

Vallåkra lantmannaaffär logotyp

Vallåkra Lantmannaaffär, 100% ägt 

Vallåkra Lantmannaaffär Vallåkra Lantmannaaffär är den lokala lantmannaaffären som under sin långa historia utvecklats till att idag ha ett komplett och varierat sortiment av bygg & butik, lantbruk, olja och energi. Fokus är att serva den lokala bygden med dessa olika områden och service det kan man! 2021 blev Svenska Foder ensam ägare av bolaget och har tillsammans med en engagerad personal fortsatt att utveckla företaget där lokalt engagemang är ledordet.  

 

Trollenäs Lantmannaaffär logotyp

Trollenäs Lantmannaaffär, 60% ägt 

En stolt lokalförening blev till en minst lika stolt och effektiv Lantmannaaffär, det som Trollenäs Lantmannaaffär är idag. Med hög servicegrad, de bästa produkterna och sorterna för växtodling och en fortsatt viktig närvaro i det lokala lantbrukslandskapet gör Trollenäs Lantmannaaffär fortsatt goda affärer och gynnar lantbruket i närområdet. Man vill vara en lönsam och välfungerande aktör för det lokala lantbruket och en strategiskt viktig knutpunkt för Svenska Foders spannmålshantering.  

 

Örkelljunga Lantmannaaffär logotyp

Örkelljunga Lantmannaaffär AB, 60% ägt 

Örkelljunga Lantmannaaffär är företaget med kunden och servicen i fokus. Örkelljunga har ett stort och brett upptagningsområde från Skåne i Söder till djupaste skogen i Småland och Halland i norr. Man har under många år varit en självklar aktör för lantbruk, byggare och privatpersoner med hjälp av sitt breda sortiment av lantbruksprodukter, byggvaror och butik. Lantbrukssäljare hjälper till med valen för din produktion på gården. Byggsäljare hjälper dig räkna på nya projekt och förse dig med rätt material. I butiken hittar du kan tänka dig och lite till.  

 

Scandinavian Seed logotyp

Scandinavian Seed, 44 % ägt 

Scandinavian Seed är sortrepresentant av utsäde till svenskt lantbruk. Bolaget ägs av Svenska Foder AB, Forsbecks AB och Skånefrö AB. Man provar, marknadsför, utbildar och informerar om sitt utsäde och dess specifika egenskaper. Scandinavian Seeds ledord är: ”Länken mellan europeisk växtförädling och svenskt lantbruk”. Varje år placerar bolaget nya sorter i försök för att se hur de klarar det svenska klimatet och presterar under svenska odlingsförhållande. Scandinavian Seed anser att det är viktigt med en sortbredd i svenskt utsäde och man tillsammans driver vi utvecklingen framåt – mellan oss, växtodlare och industri (bröd, stärkelse, foder, råfett).  

 

Skånefrö logotyp

Skånefrö AB, 30 % 

Skånefrö producerar prisbelönta fröer och biokol för lantbruk, fotbollsplaner, golfbanor, parker och trädgårdar. Det är ett kundnära och jordnära företag med ett stort klimatengagemang. Kvalitet stor högt på agendan, oavsett vad man gör. Basen finns sedan starten fortfarande i den lilla byn Östra Tommarp i Skåne, men man har också utökat verksamheten med en anläggning i Hammenhög. 

 

Stigtomta kvarn logotyp

Stigtomta Kvarn, 20% ägt 

Stigtomta Kvarn är en verksamhet som erbjuder ett brett sortiment av produkter för djur, inklusive högkvalitativa tillskott, foder och spannmål. Man har en butik i Stigtomta där du kan hitta olika produkter för dina djurs välbefinnande. Man legotillverkar också foder till bland annat Svenska Foder.  

Alla Svenska Foders dotter-/intressebolag:
Nomus 100%, EkoNatur AB 100 %, Vallåkra Lantmannaaffär AB, 100 %, Trollenäs Lantmannaaffär AB 70 %, Örkelljunga Lantmannaaffär AB 60 %, Scandinavian Seed AB, 44 %, FoderMix AB, 100 %, Brassica Energi AB, 40 %, Skånefrö AB, 30 %, NVS Frakt AB, 25 %, Knutpunkt Sölve 25 %, Stigtomta Kvarn 20 %.

En del av DLG

DLG-koncernen är en av Europas ledande verksamheter inom livsmedel, energi och byggvaror. Bolaget är en kooperation som ägs av 25 000 danska bönder med huvudkontor i Frederica, Danmark. Bakgrunden är dansk men visionen är global.  

Korta fakta tillverkning, produktion, anläggningar och analyser

Fodertillverkning

Foderfabriker finns i Hällekis, Västerlösa, Tågarp och Åhus.

I Fodermix AB, utanför Vara, tillverkas foderpremixer. Bolaget ägs till 100 % av Svenska Foder.

Utsädesframställning

finns i Kinne Kleva, Västergård och Bergsgården (legoprodukion). Fröer produceras av Skånefrö AB.

Hamnanläggningar

Svenska Foder har hamnanläggningar för export av spannmål och för import av råvaror samt gödning i Oxelösund, Åhus, Landskrona, Uddevalla och Hällekis.

Spannmål

Svenska Foder köper in spannmål från Sveriges bönder. Denna spannmål går till fodertillverkning och försäljning till kvarnar, bryggerier, brännerier och som exportprodukt.

Centrallager

Centrallager för paketerade och säckade produkter finns i Hällekis. Härifrån distribueras cirka 41.000 ton med produkter varje år.

Laboratorium

Optilab är Svenska Foders eget laboratorium som betjänar hela Svenska Foder men som också arbetar mot marknaden totalt.

Volymer

Svenska Foder hanterar ca. 2 miljoner ton råvaror och färdigprodukter per år.

 

"-Våra återförsäljare/franchisetagare är otroligt engagerade företagare med hjärtat i sin ort och sitt företag som skänker service, omtanke och relationsskapande aktiviteter till sin närmiljö."

Rebecca Nilsson, Retailchef

Mina sidor
Logga in/registrera dig som: