Om oss

Svenska Foder är leverantör av foder och växtodlingsprodukter till lantbruket och cerealieprodukter till livsmedelsbranschen. Svenska Foders huvudinriktning är att vara producent och grossist med ett väl utbyggt distributions- och försäljningsnät i nära samarbete med återförsäljare.

Vi arbetar i en kundorienterad organisation där närhet till kunden, effektivitet och service är nyckelord. Koncernen har 329 anställda och en omsättning på ca. 6 miljarder kronor.

Svenska Foder har sitt huvudkontor i Lidköping. Övrig försäljning/adm. finns i Knästorp utanför Lund och i Västerlösa utanför Linköping. Dessutom har man försäljningskontor i Mälardalen, Kalmarområdet och Halland.

Svenska Foder finns med egna anläggningar, utöver dessa orter, på ett 30-tal platser. Det är foderfabriker, utsädesanläggningar, hamnanläggningar, butiker/lagerterminaler för mottagning av spannmål samt försäljning/leverans av djurfoder, utsäde, gödning och kemprodukter.

Svenska Foder är certifierade enligt GTP, KRAV, Systematiskt Arbetsmiljöarbete och Systematiskt Brandskyddsarbete.

Svenska Foder visar en stark utveckling
– har nästan fyrdubblat sin omsättning sedan DLG-koncernen tog över bolaget

”Svenska Foder visar med årets resultat att man är ett bolag att räkna med. Vi har efter några år då resultaten inte varit med oss, idag tagit oss till en omsättningsnivå där vi vill vara, och där vi kan fortsätta utveckla bolaget till en kostnadseffektiv och kvalitetsmedveten affärspartner till det svenska lantbruket. ” Det säger Carsten Klausen, VD i Svenska Foder när man nu presenterar sitt bästa resultat på flera år.

Svenska Foder redovisar ett resultat innan skatt för 2022 på 104 miljoner SEK, en förbättring med mer än 40 miljoner jämfört med föregående år. Carsten Klausen menar att resultatet är en följd av den kostnadseffektivitet och omsättningsökning som bolaget visat under det föregående året.

-Vi är idag uppe i en omsättning på nästan 6 miljarder SEK, säger han. Vi har nästan fyrdubblat vår omsättning sedan DLG-koncernen tog över vår verksamhet 2003. Som jag ser det är det på de här nivåerna vi måste hålla oss för att fortsatt vara en stark partner till det svenska lantbruket – och en vass nummer två!

– Det är viktigt att påpeka att resultatet innan skatt är en följd av kostnadseffektivitet och omsättningsökningen, medan intjäningsgraden är i stort sett oförändrad. När vi ligger rätt i vår omsättning och kan utnyttja våra fabriker och våra anläggningar på ett bra sätt, skapar vi ett verkligt värde för det svenska lantbruket. Och det handlar väldigt mycket om logistik.

-Årets stora prissvängningar har ställt stora krav på likviditets- och balansstyrning. Soliditeten i bolaget är fortfarande på en hög nivå med sina 41,6%. Detta betyder kort sagt att Svenska Foder är ett solitt och starkt bolag.

Ägare

DLG-koncernen äger 100 procent av aktierna i Svenska Foder AB.

Försäljning

sker även via ca. 60 specialistsäljare som arbetar på fältet med direkta kundbesök och rådgivning.

Fodertillverkning

Foderfabriker finns i Hällekis, Västerlösa, Tågarp och Åhus.

I Fodermix AB, utanför Vara, tillverkas foderpremixer. Bolaget ägs till 100 % av Svenska Foder.

Utsädesframställning

finns i Kinne Kleva, Västergård och Bergsgården (legoprodukion). Fröer produceras av Skånefrö AB.

Hamnanläggningar

Svenska Foder har hamnanläggningar för export av spannmål och för import av råvaror samt gödning i Oxelösund, Bergkvara, Åhus, Trelleborg, Landskrona, Uddevalla och Hällekis.

Spannmål

Svenska Foder köper in spannmål från Sveriges bönder. Används till fodertillverkning och för försäljning till kvarnar, bryggerier, brännerier och som exportprodukt.

Centrallager

Centrallager för paketerade och säckade produkter finns i Hällekis.

Laboratorium

Optilab är Svenska Foders eget laboratorium som betjänar hela Svenska Foder men som också arbetar mot marknaden totalt.

Volymer

Svenska Foder hanterar ca. 2 miljoner ton råvaror och färdigprodukter per år.

Egna butiker

Svenska Foder har 11 egna butiker med försäljning av produkter som rör allt från hund, häst och kattägare, villaträdgårdar, och små professionella lantbruk bl.a.

Återförsäljare

Svenska Foder samarbetar med ca 250 återförsäljare över hela landet.

Dotterbolag/ intressebolag

Nomus AB, 100 %
Fole Kvarn AB 100 %
KB Bohall 99,9 %
Vallåkra Lantmannaaffär AB, 77 %
Trollenäs Lantmannaaffär AB 70 %
EkoNatur AB 100 %
Örkelljunga Lantmannaaffär AB 60 %
Scandinavian Seed AB, 44 %
Brassica Energi AB, 40 %
Skånefrö AB, 30 %
NVS Frakt AB, 25 %
Stigtomta Kvarn 20 %

Antal anställda

Antalet anställda är 329 personer.