Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

FreshFoss

Förlänger mixens hållbarhet

Under varmare perioder på året har många fått erfara att det fräscha, näringsrika fodret som mixats ihop har tagit värme och förlorat mycket av den värdefulla näringen under tiden det legat på foderbordet. Att mixen blir varm är ett tydligt tecken på oönskad tillväxt av jäst- och mögelsvampar. Vid tillväxt av jäst och mögel förbrukas den mest lättillgängliga näringen samtidigt som värme genereras. Mikroorganismerna kan också bilda olika ämnen som försämrar fodermixens smaklighet och sänker foderintaget.

FreshFoss motverkar varmgång och bibehåller hygienisk kvalitet och näringsvärde på mixen genom att hämma oönskade mikroorganismer. Produkterna är en blandning av salter från organiska syror vilket gör produkten ofarlig och enkel att hantera jämfört med t.ex. propionsyra. FreshFoss gör att mixen håller sig stabil längre. Genom att förlänga tiden tills den färdiga mixen tar värme kan näringsvärde och smaklighet bibehållas. Den kan därför med fördel användas året runt till mixar som blandas mer sällan, t.ex. till ungdjur och sinkor. Torrsyraprodukter har fördelen att de är enkla att hantera och minimerar risken för skador, dessutom är de väldigt kostnadseffektiva.

Filtrera
Filtrera
Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
1 2 3 4

FreshFoss

 • Förlänger mixens hållbarhet
 • Bevarar näringsinnehållet
 • Torr, ej korrosiv produkt
 • Motverkar varmgång

FreshFoss har i oberoende försök visat sig stabilisera fullfoder med bäst effekt

I Danmark har SEGES jämfört förmågan att stabilisera fullfoder hos 4 olika tillsatser. Försöket visade att FreshFoss var effektivast.

 • Ingen värmebildning dagen efter utfodring
 • Längst stabilitet
 • Tendens till att hämma bakterietillväxt

Försöksrapportens sammanfattning

FreshFoss Premium särskilde sig i studien genom att vara den av de testade produkterna som gav den högsta aeroba stabiliteten samt hade en tendens till att motverka tillväxt av bakterier och mögel.

Också i ”känseltestet” utmärkte sig FreshFoss Premium genom att vara den enda av produkterna där man inte kunde känna någon värmebildning av fodret på foderbordet dagen efter utfodring under någon av de tre dagarna.

Undersökningen visar att man bör överväga att välja torrsyraprodukter framför organiska syror som t.ex. propionsyra för att stabilisera fullfoder till mjölkande kor under sommarhalvåret. Torrsyraprodukter har fördelen att de är enklare att hantera, har mindre risk för skador samt att de är mera kostnadseffektiva.

De fyra tillsatserna som testades var:

 • FreshFoss Premium 1 kg/ton
 • Natriumbensoat 1 kg/ton
 • Propionsyra 3 l/ton
 • Salvana TMR 1 kg/ton
 • Obehandlad kontroll

 

Observera att natriumbensoat inte är en godkänd tillsats för ändamålet, men ändå testades i det här försöket. Salvana TMR är en annan torrsyraprodukt för ändamålet.

FreshFoss Premium – bäst i test!

I Danmark har SEGES* jämfört 4 olika tillsatser och deras förmåga att stabilisera fullfoder.

Försöket utfördes på en besättning med 260 mjölkande kor under tre dagar sommaren 2018. Dygnsmedeltemperaturen den här perioden låg strax över 21 grader vilket kan betraktas som utmanande förutsättningar och mycket lämpliga för att genomföra testet.

Mina sidor
Logga in/registrera dig som: