Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Analyser

Analysera ditt foder, spannmål & grovfoder hos Optilab

Ett laboratorium för lantbruksbranschen!

Vi har över 40 års erfarenhet av analyser av foderprodukter, grovfoder och spannmål, såväl kemiska som bakteriologiska. Vi erbjuder vår analysportfölj, vår teknik och vår erfarenhet till andra företag i lantbruksbranschen som är i behov av kvalificerade analystjänster.

Optilab är en del av Svenska Foder som ingår i DLG-koncernen. Det innebär att vi har ett stort kontaktnät och en stabil grund där visionen är att etablera oss som ett av de större laboratorierna i branschen.

Optilab levererar snabba och säkra kvalitetsanalyser för mögel och toxiner i foder, grovfoder och spannmålsprodukter. Kontakta oss så lägger vi gemensamt upp ett analyspaket som passar era behov, samt diskuterar fram de bästa svarsalternativen.

Vi utför även kostnadsfri rådgivning vid hygienproblem. 

Webshop

På Optilabs hemsida så kan du köpa ett urval av färdiga analyspaket. Hittar du inte det du söker, hör av dig så ska vi försöka hjälpa dig! Vi lägger gemensamt upp ett analyspaket som passar era behov, samt diskuterar fram de bästa svarsalternativen.

Detta är Optilab!

  • Laboratoriet är beläget i Lidköping.
  • Personal med mångårig erfarenhet och stor serviceanda ger snabba och säkra analyser.
  • Utför ca 70 olika kemiska och mikrobiologiska analyser på prover från foderfabriker, råvaruinköp och spannmålsavdelningar.
  • Noggrann kontroll av ingående råvaror och färdiga foderprodukter.
  • Utför analyser till lantbrukskunder, häst- ägare samt foder- och spannmålsfirmor.

Analyser hos Optilab

Optilab utför olika typer av analyser av spannmål, utsäde, grovfoder, mineraler (makro & mikro), aminosyror och toxiner samt fysikaliska, mikrobiologiska och kemiska analyser.

PCR-analys av salmonella

Här fastställer man om salmonella-DNA finns i proverna. Resultat på 24 timmar.

Toxinanalys

Toxinanalys för att kontrollera Deoxynivalenol (DON), Zearalenon, Ochratoxin, Aflatoxin och T2 + HT2 i spannmål, foder och råvaror. Toxiner (gifter) bildas av mögelsvampar. Detta är en dold källa till problem. Därför bör man analysera sina misstänkta partier innan utfodring!

Ergosterol-spannmålsanalys

Är en kontroll av den totala mögelmassan i ett prov. Utförs på alla partier som används som råvara till human- eller djurföda.

Mögelanalys

Här kontrolleras lagringsstabilitet, totalt mögelinnehåll, endogen infektion (inne i kärnan) av lagrings- och fältmögel. Det görs även en slutbedömning.

Utför även analyser på:

Hö, Hösilage, Halm, Grönmassa och Ensilage

Spannmålshygien och rätt lagring

Tolka din ensilageanalys

Infrarött ljus säkrar foderkvalitén

Som ett led i att ytterligare säkerställa näringsinnehållet i de foder Svenska Foder tillverkar har vi som första fodertillverkare i Sverige utrustat fabrikerna med instrument som snabbt mäter dom viktigaste analysparametrarna. Kontrollen sker med så kallad NIR-teknik (Nära Infraröd Reflektans) och har genom ett mångårigt samarbete med Perten Instruments lett...

Mina sidor
Logga in/registrera dig som: