Livslängden hos mjölkkor är en parameter som blivit allt viktigare inom mjölkproduktionen. Förutom starka ekonomiska incitament kommer en ökad livslängd även att ge klimatmässiga och sociala effekter.
Potentialen i fler laktationer
Kor med ökad livslängd producerar mindre metan per kg mjölk, förbättrar miljömässig hållbarhet och anses visa på en god djurvälfärd på gården. Faktorer som blivit allt viktigare ur slutkonsumenternas perspektiv. Men framför allt finns det all anledning att satsa på långlivade kor för ett bättre netto på gården.
Livslängden hos mjölkkor beror på många olika faktorer så som management, utfodring, genetik, kokomfort i stallar, hälsoläge och strategiska beslut. Trots stora genetiska framsteg, särskilt när det gäller hälso- och reproduktionsegenskaper, har kornas genomsnittliga livslängd inte ökat väsentligt under de senaste decennierna.
Vad som är en optimal livslängd beror på vilket perspektiv man tittar på. De Vries1 rapporterade ett ekonomiskt optimum på fem laktationer per ko, medan von Soosten et al.2 uppskattade att utsläppen av växthusgaser skulle kunna minskas med upp till 40 % om korna går igenom 5-8 laktationer jämfört med utslaktning efter första laktation.
Svenska kor mjölkar i genomsnitt 2,6 laktationer innan de skickas till slakt. Det tyder på att det finns både en ekonomisk och klimatmässig förbättringspotential i att öka deras livslängd.
Ökad produktion
Med längre livslängd hos korna minskar behovet av rekryteringskvigor som ska födas upp. Generellt brukar en rekryteringsprocent över 30 % ge en lägre lönsamhet för gården, men vad som är optimalt kan variera både mellan besättningar och över tid för varje enskild gård. En mjölkko behöver cirka två laktationer innan hon täckt sin uppfödningskostnad och en äldre ko producerar cirka 20 % mer mjölk än en förstakalvare så medelavkastningen i besättningen ökar snabbt när rekryteringsprocenten sänks.
Istället kan köttraskorsningar bidra med ytterligare intäkter till gården och skötsel av naturbetesmarker. Idag finns bra strategier för ett riktat avelsarbete som fortsatt kan driva den genetiska utvecklingen av de djur som ska ingå i mjölkproduktionen.
Högre krav med äldre kor
De vanligaste utslagsorsakerna registrerade under Kokontrollåret 2023-2024 var: juversjukdomar, låg avkastning, nedsatt fruktsamhet samt ben- & klövlidanden. Har man fattat ett strategiskt beslut att öka livslängden på sina kor så ökar också behovet av fungerande rutiner och insatser för att upprätthålla hälsa, produktion och fertilitet för att inte få skenande veterinärkostnader och hög andel kor som inte får skickas till slakt.
1. A. De Vries. Symposium review: Why revisit dairy cattle productive lifespan? (Journal of Dairy Science 103, 2020), sid. 3838-3845
2. D. von Soosten, U. Meyer, G. Flachowsky, S. Dänicke. Dairy cow health and greenhouse gas emission intensity. (Dairy 1, 2020), sid. 20-29
Ge din besättning rätt förutsättningar
Nedan är ett axplock av det Svenska Foder kan bidra med till din besättning för att ge en bättre förutsättning för långlivade kor.
Minska risk för juversjukdomar
Stalosan sänker effektivt pH-värdet i stallet och minskar risken för sjukdomar.
Förebygg juversjukdomar med våra effektiva juvervårdsprodukter.
Förbättra avkastning
Ett smidigt sätt att förbereda sinkorna inför kommande laktation.
Lösningen för dig som vill optimera laktationsstarten men inte kan mixa in tillskott till dina nykalvade kor.
Minska ben- och klövlidanden
Dryg och mjuk ströprodukt av värmebehandlad hackad halm med hög uppsugningsförmåga. Fritt från bakterier och svampsporer.
Dålig klövhälsa orsakar smärta, hälta och stress vilket kan leda till minskad mjölkavkastning och en låg djurvälfärd. Vi har klövprodukterna för din besättning.
Öka fertiliteten
Säkerställer att korna får de ämnen de behöver för att förbättra hälsan, fruktsamheten och klövkvaliteten.
Ett flytande, mycket smakligt blodsockerhöjande energitillskott för den nykalvade kon.
Ett flytande, mycket smakligt blodsockerhöjande energitillskott för den nykalvade kon.