Att hålla rent i både stall och fodersystem är avgörande för att optimera djurens näringsupptag och minska risken för sjukdomar. Rätt rengörings- och desinfektionsmetoder säkerställer en hållbar och effektiv djurhållning där både djurvälfärd och produktionsresultat förbättras. I vårt sortiment hittar du produkter för såväl rengöring av stall och inredning som rengöring av vatten- och fodersystem. Med rätt åtgärder kan du skapa en hälsosam miljö där dina djur trivs och presterar på bästa sätt. Här har vi ställt samman ett rengöringsschema som går bra att följa!
1. Utgödsling och blötläggning
Gödsla ut ditt stall, torrstäda och blötlägg därefter utrymmen och inventarier.
2. Rengöring av vattensystem
Innan grovtvätten påbörjas är det viktigt att rengöra och desinficera vattensystemet för att säkerställa god vattenhygien. Under normala förhållanden räcker det med en desinfektion med CID 2000, men om systemet är kraftigt förorenat rekommenderas att först göra rent vattensystemet med DM Clean (såpa för vattenledningar) och därefter desinfektera systemet med CID 2000.
Obs! Viktigt att DM Clean och CID 2000 inte blandas.
Vattenrengöring
- Tillsätt 3-5 % DM Clean i vattensystemet och låt detta verka i max 2 timmar.
- Skölj därefter noggrant systemet med rent vatten, innan desinfektionen.
Vattendesinfektion
- Tillsätt 2 % CID 2000 via en vattendoserare och låt lösningen stå i rören i 5-12 timmar.
- Låt detta ske medan grovtvätten av stallet sker, så att CID 2000 sköljer igenom nipplarna när dessa påverkas av vattenstrålen från högtryckstvätten.
- Skölj därefter med rent vatten.
3. Fintvätt
Grundlig fintvätt med tvättrobot + manuell högtryckstvätt, all synlig gödsel skall vara borta (>90 % rent). Var speciellt uppmärksam på följande kritiska punkter:
- Ventilationsrör och fläktar
- Väggventiler och luftintag
- Sprickor och håligheter i golvet
- Fodernedsläppsrör, tvättas gärna invändigt med iller
- Foderledningar, utvändig tvätt
- Dricksvattensystemet utvändigt
Finrengöringen avslutas med en visuell kontroll av stallet innan det läggs ut såpa på ytor och material.
4. Tvätt med såpa
Applicera rengöringsmedlet Kenosan med skumlans (finns att köpa separat) och lågt tryck.
Dosering: 1,5 %
- BB-stall (15×26) cirka 4,5 liter inkl. inventarier, yta etc.
- Tillväxtstall (15×20) cirka 4 liter inkl. inventarier, yta etc.
- Slaktgrisstall (48×15) cirka 7 liter inkl. inventarier, yta etc.
Se till att komma åt bakom rör, lösdelar, mattor, kastrationsvagnar, fodervagnar och övriga inventarier. Glöm ej att rengöra skumpistolen efteråt med rent vatten. Låt Kenosan sitta kvar i 30 till 60 minuter (ska inte torka ut). Därefter tvättas rengöringsmedlet bort med lågt tryck (cirka 80 till 100 bar) och hög vattenmängd. Avsluta med att ta bort vatten i tråg och hoar. Torka upp stallarna innan desinfektion.
5. Desinfektion
Desinfektion, i stall utan djur, används Virocid med skumpistol.
Dosering: 1 %
• BB-stall (15×26) cirka 1,8 liter inkl. inventarier, yta etc.
• Tillväxtstall (15×20) cirka 1,7 liter inkl. inventarier, yta etc.
• Slaktgrisstall (48×15) cirka 2,9 liter inkl. inventarier, yta etc.
Var noggrann med desinfektion omkring alla inventarier, sprickor, hörnor, drivgångar, väggar, kastration/fodervagnar, vattenkoppar etc. Använd ansiktsmask med A2+A3 filter vid desinfektion. Glöm ej att rengöra skumlans med rent vatten efter användning. Låt stallen stå i cirka 2 timmar innan värme och ventilation sätts igång. Grisningsavdelningen När stallet är torrt, strö ett torrt desinfektionsmedel på golvet, för att säkra en desinfektion vid grisningen.
Betäckningsstall
avvänjning och fram till betäckning, ska det vara en torr yta vid suggornas juver. Manuell, daglig rengöring och uttorkning med Stalosan, hjälper till med detta. Utlastningsrum, ramp och vagnar Rengörs med högtryckstvätt efter varje gång det har använts. Desinficera med 0,2 liter Virocid. Det räcker till cirka 50 m2 yta. I kalla perioder används Virocid med dubbel dosering