Som lantbrukare och företagare är riskstyrning en viktig parameter för att lyckas. Genom att tidigt lägga upp en plan för sin samlade volym spannmål hjälper till att skapa underlag för en god lönsamhet. Victor Ebel, ansvarig för spannmål i Svenska Foder, diskuterar riskstyrning och spannmålskontrakt för ett stabilt resultat under året.
Den fysiska spannmålsmarknaden höll sig tämligen lugn under den första månaden av året. Visst har vi sett svängningar på börsen som följd av Trumps rivstart gällande strafftullar. Men den fysiska marknaden på skörd 2024 har hållit sig sval i Sverige.
-En marknad styrs av att man hittar den där punkten där köpare och säljare blir överens om priset, konstaterar Victor Ebel. Men det är väldigt liten aktivitet just nu från både säljare och köpare. Trots ganska bra priser. Men det här är inte en ovanlig strategi. Man tänker att priserna ska gå upp, man väljer att vänta, för man vill såklart har in så mycket pengar i företaget som möjligt. Det är ganska höga priser på insatsvarorna, man ska få det att gå ihop.
Problemet är ofta att merparten tänker så. Vad händer då?
-Kanske som nu när mäklare och marknaden förväntar att norra Europa inte kommer igång med sin försäljning förrän i början på maj, säger Victor. Och detsamma gäller för lantbrukarna – de flesta väntar att sälja av vara kanske lite för länge. Plötsligt vill man bli av med sin vara inför ny skörd. Precis då alla vill sälja. Priserna sjunker.
-Trixet är att sälja när inte alla andra säljer, fortsätter han. Eller ännu hellre, sälja lite av sin volym, då och då, under en längre period. Det är det här som är riskstyrning.
Genom att sälja delar av din volym under flera tillfällen, är du hela tiden med i marknaden. Du säljer din vara för att få hem dina marginaler – alltså, proaktivt.
Du har bestämt dig ungefär hur du vill göra under året. Och fattar de där besluten, inte för att du är tvungen, utan för att du vill. Det är en bättre utgångspunkt för dig som företagare.
–Det är bättre att jaga ett bra snitt än den sista toppen.
"Genom att sälja delar av din volym under flera tillfällen, är du hela tiden med i marknaden. Du säljer din vara för att få hem dina marginaler – alltså, proaktivt."

Victor Ebel, Spannmålschef
Svenska Foders kontraktsformer
Svenska Foder har 4 olika kontraktsformer – Fastpris, Fastpris med prisgaranti, odlingskontrakt och inlagringskontrakt
Fastpriskontrakt
-Det är bra att knyta upp sig i lite olika kontraktsformer, generellt. Det kan visserligen bero på hur året ser ut, vilka förutsättningar som finns kring odling och årsmån och väderlek osv. Men säg att du står inför våren, du behöver komplettera gödning till höstsådden, du ska göra första inköpen till vårbruket. Då kan det vara bra att teckna ett fastpriskontrakt på en del av din vara. Du får in likvida medel och knyter det till inköp av insatsvaror. Om du istället väntar med att sälja din spannmål till något senare kan marknaden ha vänt neråt, och då blir det obalans i din ekonomi. Det har vi sett under åren.
Fastpriskontrakt med prisgaranti
-Ett fastpriskontrakt med prisgaranti tecknar man om man är osäker på att varan kommer att kunna hålla i kvalitet. Skörd 2023 var ett år då man i många fall skulle tecknat ett fastpriskontrakt med prissäkring, och då vi såg att många tecknade sådana kontrakt. Det myckna regnandet och en långdragen skördeperiod betydde en stor andel nedklassad spannmålsvara. Då bestämmer man redan innan vad som händer prismässigt med sin nedklassade vara, och man vet vad man har i sin kalkyl framåt.
"Odlingskontraktet, som är det vanligaste kontraktet som tecknas med Svenska Foder, innebär helt enkelt att man är med i marknaden."

Victor Ebel, Spannmålschef
Odlingskontrakt
-Med Odlingskontraktet lämnar du din vara i skörd och efter 30 dagar får man ett acontopris som motsvarar en del av slutpriset. Du får likviditet i ditt bolag samtidigt som du fortsätter att vara med i marknaden och kan bestämma när som helst när du vill göra om det till ett fastpriskontrakt. Eller vänta tills själva slutbetalningen kommer veckan innan jul. Upplägget är ju här: priset kanske inte är jättebra i skörd, men jag tror på eftersäsongen. Vi har haft ett fint track-record på de senaste 6 åren, med höga slutpriser. Det har lönat sig för många lantbrukare att använda just odlingskontraktsformen.
Inlagringskontrakt
-Vi har även inlagringskontrakt som senast måste tecknas den 31 augusti skördeåret. Här väljer du som kund att senast 15 mars 2025 aktivt fastställa slutpris i perioderna okt – dec, jan – mars eller april – juni. Sker inte det, fastställer Svenska Foder slutpriset för leveransperioden jan – mars. Vi såg tydligt när kriget startade att fler tecknade sådana här kontrakt. Det är helt avhängigt av ekonomi och världsoro. Men då måste man vara med i marknaden, följa det noga och ta ett beslut när man vill låsa sin volym – som kommer med en lagerhållningsavgift.
Där har vi kortfattat de olika kontrakten och lite tips hur man kan tänka kring dem. Sammanfattningsvis kan man säga: Sitt inte på dina volymer för länge. Gör en plan för 2025 för dig själv. Tiden snurrar på snabbt. Se till att få sålt lite volymer i taget. Medan prisnivåerna är på en rimligt bra nivå för din kalkyl. Sälj när du är kompletteringsfas. Följ med i marknaden under hela året, så blir det inte någon chockverkan.
Vanliga frågor & svar
Här har vi samlat vanliga frågor & svar om kontrakten. Frågor som vilka lagar, regler och föreskrifter gäller kring våra kontraktsvillkor när du ska lämna din spannmål till oss. Vad får du för pris om varan klassas om, vad händer om du får problem att leverera din spannmål?
Här hittar du det för att få full koll på hur du ska lägga upp dina spannmålsaffärer med oss.
Spannmålskontrakt
På huvudsidan för spannmålskontrakt hittar du mer information om spannmålskontrakten och annan bra information.