Probiotika till kalv
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Ute nu – Nytt & Nyttigt om Fjäderfä 2025
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Bra att ha inför lamning
Lämpliga tider under året för hullbedömning
Ny försäljningschef i gristeamet
Bra pH-värde gör skillnad för blötfoderanläggningen
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Fibergi är nu en del av Hippo!
Vad finns i min silo?
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Vad finns i min silo?
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Bättre kvalité på grovfodret
Svenska Foder & Salinity gör gemensam sak
Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Är du vår nästa fröodlare?
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Vad finns i min silo?
Hållbart med digital faktura – registrera dig före den 1 oktober!
Nomus hjälper dig med allt kring spannmålen!
Full koll på din spannmål
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Är du vår nästa fröodlare?
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Är du vår nästa fröodlare?
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Vad är nästa steg för fjäderfägödselmarknaden?
Tillväxtreglering, inför majssådden och svartfågel – Fokus i fält v 16
Ogräs i vårkorn, vårvete, havre, åkerböner, ärter och sockerbetor – Fokus i fält v 15
Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring
Ny energi skapar dynamik på bränslemarknaden
Ny försäljningschef i gristeamet
Ett nytt år för 6Tolv
Ny försäljningschef i gristeamet
Ett nytt år för 6Tolv
Ny försäljningschef i gristeamet
Ett nytt år för 6Tolv

På Optilab analyserar vi grovfoder

Analysera ditt grovfoder

Det är klokt att analysera det grovfoder man har för avsikt att ge till sina djur, oavsett om det är kor, hästar eller får. När näringsinnehållet i grovfodret är känt, kan man komplettera med ett foder som passar så att djuren får tillräcklig mängd av alla viktiga näringsämnen.

På Optilab utförs varje år en stor mängd grovfoderanalyser. När proverna kommer in torkas de och mals till ett fint pulver. Analysen utförs med hjälp av NIR-teknik. Det är ett snabbt sätt att analysera prov där det många gånger går att få flera parametrar samtidigt. Prover som består till största delen av gräs brukar vara relativt lätta att analysera. Om det är inblandning av till exempel baljväxter eller andra arter behöver man ofta göra en kemisk analys. Det är både mer arbetskrävande och mer kostsamt.

Vilken typ av prover analyseras?

De första proverna för säsongen brukar komma in till Optilab under den senare hälften av maj. De är oftast prognosprover. Allteftersom sommaren har sin gång kommer prover in – till en början är det mycket grönmassaprover. Sedan övergår det till mer hö-, hösilage- och ensilageprover. Mot slutet av november märks en tydlig avmattning av inkommande grovfoderprover.

Prognosproverna tas för att få en uppfattning om när det är dags att skörda vallen. Den parameter som man främst tar hänsyn till är protein. Detta värde kan man påverka beroende på när man väljer att skörda.

Hur påverkar man proteinhalten?

Kväve är en del i protein. Det finns ett samband mellan tillgängligt kväve och plantans storlek samt hur snabbt proteinvärdet sjunker då plantan växer. När en mängd kväve tagits upp av plantan och omvandlats till protein, ändras inte den mängden i någon större utsträckning. Däremot växer plantan och proteinkoncentrationen sjunker. Den tid det tar för proteinvärdet att sjunka till en önskad nivå kan beräknas och därmed kan man veta när det är dags att skörda. Sen får man hoppas på vädrets makter.

Grönmassa eller ensilage, hö eller hösilage?

Proverna analyseras, som nämndes ovan med NIR-teknik. Vi använder olika kalibreringar beroende på vilken typ av prov det är: grönmassa, hö, hösilage, ensilage. På laboratoriet kan det ibland vara svårt att avgöra vad provet ska klassas som. Många gånger kan ett prov med grönmassa vara märkt ”ensilage”. Tanken är ju att det så småningom ska bli ensilage, men vi kan inte analysera det som ett ensilage utan väljer då att kalla det grönmassa.

Efter analysen

Många av våra kunder har kontakt med en foderrådgivare som hjälper till att tolka resultaten och därefter beräkna en foderstat som passar just deras besättning.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Robin Ivehag, Säljchef gris

Ny försäljningschef i gristeamet

Mats Kilany och Max Landén, med i 6Tolv, sitter på huk i nygrott fält.

Ett nytt år för 6Tolv

Vilken majs ska du så?

Förändring är det konstanta

Planera din bulkleverans i påsk redan idag!

Svenska Foders Tidningen nr 1 2025 - ett magasin för svensk lantbruksnäring

Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring

Gotlandsfår i stall står snett mot kameran.

Grovfoderkvalitén är avgörande för får

Grönt hö som ligger på fält

Bättre kvalité på grovfodret

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: