Den viktiga vätskebalansen hos hästen

Vätskebalansen i hästens kropp är viktig för att hästen ska fungera. Vätska får den i sig genom foder och att dricka. Här ges tips på tecken att hålla koll på för att avgöra om hästen dricker tillräckligt samt vad man kan göra om hästen behöver få i sig mer vätska.

Vätska försvinner ut ur kroppen genom träck, urin, svett, mjölk och avdunstning. Vätskenivån i hästens träck ligger nästan konstant på 78 procent och för att reglera vätskenivån i kroppen ökar eller minskar hästen sin urinmängd. Hästar som får i sig för lite vätska kan gå ner till så lite som 2,5 liter urin per dygn. Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov. När en häst arbetar kan den förlora mellan 10 till 15 liter kroppsvätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. Mängden förlorad vätska styrs av hur mycket den väger. Även ston som ger di till föl behöver större mängder vatten, cirka 50 liter per dag.

Dricker mer vid utfodring

Ett för lågt vattenintag kan direkt påverka hästens foderintag men också dess prestation. Fri tillgång på vatten är viktigt för hästen särskilt när man fodrar med grovfoder. Hästen bör alltid ha tillgång till vatten när den äter grovfoder. Oftast dricker hästarna som mest just vid utfodring. När hästen äter grovfodret producerar den saliv, vilket sätter i gång törstkänslan. En längre period med tillgång till foder utan tillgång på vatten kan ge störningar i mag-tarmkanalen och eventuellt leda till kolik.

 

Hästar behöver tillgång till vatten utomhus året runt

Under den kalla årstiden kan det vara svårt att kunna erbjuda det för hästar som hålls ute i hage under dagen men det kan lösas på olika sätt. Bland annat genom isolerade kärl eller eluppvärmda vattenkoppar. För hästar som hålls i lösdrift eller aktiv grupphästhållning är det helt nödvändigt att de erbjuds vatten över hela dygnet oavsett temperatur och väderlek. Har man en häst som dricker dåligt kan det vara värt att kontrollera temperaturen på vattnet. Hästar dricker vanligtvis mer av ljummet vatten, när det är kallt ute. För att få i hästen mer vatten kan man utfodra den med HippoTop Slobber Mash. Det är ett havrefritt mashfoder som påskyndar återhämtning och ges efter blötläggning. Slobber Mash innehåller betfiber, vetekli, organisk selen, E-vitamin och rödbeta samt extra salt och magnesium. All spannmål är ångkokt för att öka smältbarheten och minska mag-tarmbekymmer. Innehåller även levande jästkultur som förbättrar fibernedbrytningen, öka blodets syreupptagningsförmåga samt gynna hästens prestation.

Fodersäck med HippoTop Slobber Mash

HippoTop Slobber Mash och HippoSelection Elektrolyt -två produkter som hjälper hästen med vätskebalansen.

Svettas mycket

Det allra snabbaste sättet som hästen förlorar vätska på är genom svettning. Hästar är bra svettare och det är ett effektivt sätt att kyla ner en varm kropp på. För att minska vätskeförlusten under exempelvis en hård tävlingsdag kan man kyla ner hästen med vatten. En häst som svettas och förlorar natrium får inte samma törstkänsla som en häst som mer långsamt förlorar vätska ur kroppen och därför kan det vara lite svårt att få den att dricka. Det man alltid bör göra efter en tuff prestation där hästen har svettats mycket är att erbjuda den elektrolyter. HippoSelection Elektrolyt ges för att snabbt återställa såväl energi- som elektrolytbalansen i samband med svettning. Genom att återställa balansen av elektrolyter som natrium, klorid och magnesium, underlättar man återhämtningen för hästen och förkortar tiden tills prestationsförmågan är återställd. Rekommenderas även vid diarré då vätskeförlusterna kan vara stora.

Hästar som inte dricker tillräckligt får följande symptom:

  • Urinmängden minskar och urinen blir mörk.
  • Nedsatt aptit.
  • Oelastisk hud och torra munslemhinnor.
  • Minskad träckavgång.
  • Sämre prestationsförmåga.

Tecken på att hästen dricker tillräckligt?

  • Den urinerar flera gånger per dygn.
  • Den äter bra.
  • Den presterar normalt.
  • Den har normal träckavgång.

Kategorier i: , , , ,