Ett trav för alla – Axevalla travskola drömmer stort

–Vi berättar för knattarna hur viktigt det är med utfodringen av hästen, för hälsa och för humör. Om hästen ska prestera på banan, måste den må bra och då är alla delarna i livet viktiga. Det är som för oss själva. Om vi inte mår bra, kan vi inte göra vårt bästa. Det förstår även barnen, menar Caroline Renström.

Om en sport verkar mindre glamorös? Vad gör man då? Då gör man som Axevalla Travskola. Ser till att vända sig direkt till barn och unga. Caroline Renström är utbildningsansvarig på Axevallatravet, sedan 2019. Här berättar hon om livet på en travbana.

–Utvecklingen har gått fort sedan Travskolan startade upp i ett litet stall här på Axevalla Travbana, berättar Caroline. Det var 1996 och i början hade man lektioner en dag i veckan med inlånade ponnyer som hämtades på dagen och därefter kördes tillbaka efter lektionens slut. Idag erbjuder vi kurser för barn, ungdomar och vuxna med olika kunskapsnivåer. Det finns företagsaktiviteter, tandemkörning, prova-på-kurser, licensutbildning m.m.

Sprida glädjen med trav

Idag finns ett utbildningsstall, en inomhuskörhall, 12 egna hästar och kursverksamhet alla veckans dagar, 3-4 kurser på vardagar och 2 kurser per dag på helgen. Verksamheten drivs av Västergötlands travsällskap och har cirka 80-100 elever i veckan.

–Utbildningsstallet är helt byggt och anpassat för trav och hästundervisning. Vid sidan om stallet har vi en körhall, som ger oss riktigt fina möjligheter att hålla en bra körundervisning. Allt detta tillsammans med träningsbanorna gör Axevalla till en komplett anläggning för att sprida travsporten och utbilda nya kuskar.

–Syftet med Travskolan är ju att sprida kunskap, men lika mycket: glädjen med travsporten, säger Caroline. Att få barn, ungdomar och vuxna att prova på denna sport, så att sporten kan utvecklas – både breddas och förbättras – det är målet. En levande travkultur som vänder sig till alla, är viktig för att sporten ska fortsätta att utvecklas på ett positivt vis. Därför vill vi sprida glädjen och gemenskapen med travet – för det är verkligen kul! Jag brinner för att se den utveckling som såväl barn som vuxna kan åstadkomma tillsammans med en häst.

–Jag har gått hästgymnasiet i Uddetorp och kom kommer från ridsporten från början, men så hade vi en prova på dag via skolan på Axevalla och jag fick uppleva hästsport på ett annat vis. Sedan dess har det varit hästsport för hela slanten.

Umgänget med hästen

Kurserna vänder sig alltså till alla åldrar. Men det är klart att ska man sprida sporten och få verklig återväxt är kurserna för barn väldigt viktiga för Axevalla och för sporten i stort. Då vi besöker Axevallas travskola är ett gäng knattar på plats för att lära sig mer om travsporten.

–Det viktiga med travsporten, precis som i andra hästsporter, är såklart umgänget med hästen, i första hand, säger Caroline.

–Sen är rutinerna viktiga, fortsätter hon. Vi pratar om hur man beter sig i ett stall, vad en box bör innehålla, hur man tar på hästen grimma och leder den säkert. Varför och hur man borstar en häst, vad de olika borstarna har för namn, hur man kan se om hästen är arg eller glad, man selar och sätter för vagn – och så såklart: hur man kör häst. När man är färdig med körandet, återstår sysslor för att allt ska vara färdigt till nästa gång. Det är en bra skola, och det är kanske den tid man lägger här då man lär känna hästen som bäst.

Återväxten god

I stallet får vi träffa två flickor som varit på ett dagläger. De är väldigt glada och noga med hur de för sig kring de små hästarna. De menar att de lärt sig mycket under lägret och att de tycker om att komma till Axevalla. Caroline förklarar för Tidningen att man får hjälp av unga vuxna som är eller har varit elever på Axevalla Travskola.

–Vi berättar för knattarna hur viktigt det är med utfodringen av hästen, för hälsa och för humör, fortsätter Caroline. Om hästen ska prestera på banan, måste den må bra och då är alla delarna i livet viktiga. Det är som för oss själva. Om vi inte mår bra, kan vi inte göra vårt bästa. Det förstår även barnen som är här. Det är viktigt att få med sig redan från början.

Och Caroline menar att arbetet att sprida travkulturens gospel går bra.
–Återväxten ser bra ut när det kommer till antalet ponnykuskar. Antalet har ökat. Sen handlar det givetvis om hur mycket tid man vill lägga ner längre fram– och det är inte något vi på Travskolan kan påverka. På travskolan läggs goda grunder för en fortsättning som aktiv inom travsporten.


Kategorier i: , , ,